Troels Lund takker udsendt Ellemann i dansk lejr i Letland

7. OKT 2024 • 18:51ERHVERV/POLITIK

Den nuværende forsvarsminister mødte sin forgænger under sit besøg mandag i Camp Valdemar i Letland.

Et usædvanligt møde udfoldede sig mandag i Camp Valdemar i Letland, hvor omkring 800 danske soldater siden august har været udstationeret som led i Natos indsats.

Her var forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) på besøg.

Han fik lejlighed til at takke de udsendte danskere, herunder sin forgænger som både forsvarsminister og Venstre-formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Ellemann-Jensen er udsendt på øvelse i Letland i ti dage som en del af forsvarsreserven.

- Det er ingen hemmelighed, at jeg har arbejdet tæt sammen med Jakob gennem mange år, og jeg havde lejlighed til at takke ham for hans indsats, siger Troels Lund Poulsen.

- Jeg synes, det er meget stærkt, at en tidligere forsvarsminister som Jakob nu selv vælger at melde sig til reserven og gøre en indsats på vegne af Danmark. Det har jeg virkelig respekt for, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen har en fortid som aktiv i Forsvaret, og for omkring 25 år siden var han udsendt i Bosnien-Hercegovina.

Nu er han i Letland som officer af reserven.

- Det er ikke kun noget, han taler om. Det er også noget, han rent praktisk udfører ved at være her. Det har jeg dyb respekt for, siger Troels Lund Poulsen.

Forsvarsministeren fortæller, at også tidligere medlem af Europa-Parlamentet for først Venstre og senere Moderaterne Bergur Løkke Rasmussen er med i Letland som en del af reserven.

De danske soldater, der er udsendt i fire måneder, fortæller ifølge Troels Lund Poulsen, at "det giver god mening at være i Letland", der ligger omkring 200 kilometer fra grænsen til Rusland.

- Det er en mission, der betyder noget for det lettiske samfund, siger han.

Både Letland og Ukraine blev selvstændige efter Sovjetunionens opløsning, men i modsætning til Ukraine er Letland medlem af Nato.

Rusland invaderede i februar 2022 Ukraine, og siden har de to lande været i krig.

Den danske kampbataljon med støtteenheder er planlagt til også at være i Letland i 2025 og 2026.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT