Troels Lund kræver redegørelse i sag om israelsk våbenindkøb

30. MAJ 2023 • 10:01ERHVERV/POLITIK

Den fungerende forsvarsminister ser med største alvor på sag om våbenindkøb, og han er indkaldt i samråd.

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) vil bede om en redegørelse af forløbet, da forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i januar gav Folketinget meget kort tid til at godkende et våbenindkøb.

- Jeg har besluttet, at når jeg senere i dag mødes med forsvarsforligskredsen, så vil jeg fortælle dem, at jeg nu på baggrund af, at jeg også er indkaldt i samråd, vil bede om at få en redegørelse, siger Troels Lund Poulsen.

Han tilføjer, at han ikke har talt med sygemeldte Jakob Ellemann-Jensen (V) om sagen.

Det var Jakob Ellemann-Jensen, som tidligere i år bad Finansudvalget om at godkende indkøbet på 1,7 milliarder kroner hurtigst muligt. Senest med udgangen af januar.

Altinget skrev i sidste uge på baggrund af en aktindsigt i tilbuddet fra den israelske våbenfabrikant Elbit, at tidsfristen ikke var så kort, som ministeren gav indtryk af. Tilbuddet var gældende indtil udgangen af juni 2023.

- Jeg ser med største alvor på sagen, siger Troels Lund Poulsen på et pressemøde i forbindelse med fremlæggelsen af regeringens udspil til det kommende forsvarsforlig tirsdag.

Artillerisystemet fra israelske Elbit skal erstatte det Caesar-artillerisystem, som Danmark har doneret til Ukraine.

Flere partier føler sig vildledt af Jakob Ellemann-Jensen, og på pressemødet siger den fungerende forsvarsminister:

- Nu er det vigtigt at sondre mellem mig og Jakob Ellemann-Jensen. Jeg er ikke Jakob Ellemann. Jeg er Troels Lund Poulsen.

Som fungerende forsvarsminister er det dog Troels Lund Poulsen, som er kaldt i samråd i sagen.

- Jeg synes, at det er helt fair, at man stiller nogle spørgsmål, og så bliver det min opgave at svare på dem.

- Og der siger jeg bare, at den diskussion må vi tage, når jeg skal i samråd. I den forbindelse vil jeg fremlægge denne redegørelse, siger Troels Lund.

Formanden for Folketingets Finansudvalg, Simon Kollerup (S), mener ikke, at der er noget at komme efter i sagen. Det har han skrevet i en sms til Ritzau:

- Efter min bedste vurdering er der ikke noget at komme efter i denne sag. Forsvarsministeriet har supplerende redegjort for sagen og straks informeret udvalget, da der blev rejst spørgsmål ved sagen her, og det betragter jeg som tilfredsstillende.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU