Tirsdag skal partier tage stilling til advokatvurdering af Minksag

8. DEC 2022 • 16:35ERHVERV/POLITIK

Nye Borgerlige har fremsat beslutningsforslag om, at advokater skal lave en juridisk vurdering af Minksagen.

Mens der fortsat forhandles om en ny regering, skal Folketingets partier på tirsdag tage stilling til, om der skal laves en advokatvurdering af Mette Frederiksens (S) rolle i minksagen.

Det har Nye Borgerlige stillet beslutningsforslag om. Partiet oplyser, at det skal 1. behandles i Folketingssalen på tirsdag.

Før valget var der flertal for at få advokater til at få vurderet, om der er grundlag for at rejse en rigsretssag mod Mette Frederiksen for hendes håndtering af Minksagen.

Men det står ikke helt så klart længere.

Tirsdag, når beslutningsforslaget skal i Folketingssalen, skal alle partier dog have gjort deres stilling op.

Både Venstre og Moderaterne, som er afgørende for, om der er flertal eller ej, er siden valgdagen blødt op på kravet om en advokatvurdering.

Begge partier er fortsat med i forhandlingerne om en ny regering hen over midten.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er efter valget blevet noget mere rund i sine udtalelser og siger nu, at en advokatvurdering "kan være en naturlig måde" at få afsluttet Minksagen på.

For Moderaterne var en advokatvurdering før valget et ultimativt krav, hvis Mette Frederiksen skulle bruge partiets mandater til at fortsætte som statsminister.

Moderaternes leder, Lars Løkke Rasmussen, har dog nedtonet kravet og har blandt andet sagt, at Moderaterne støtter en vurdering, hvis der er flertal for det.

Alternativet har siden valget den 1. november flere gange skiftet holdning til spørgsmålet, men er endt med at bakke op om det.

Minksagen drejer sig om, at alle landets mink i 2020 blev slået ned, hvorefter det viste sig, at der ikke var lovhjemmel til det.

Minkkommissionens beretning om forløbet omkring den ulovlige ordre om at aflive alle mink blev offentliggjort før sommerferien. Beretningen fylder ni tykke bind på i alt næsten 1700 sider.

I beretningen kommer kommissionen med sønderlemmende kritik af både regeringen og embedsværket.

Blandt andet mener kommissionen, at der var tale om grov vildledning, da statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde 4. november 2020 meddelte, at alle mink i Danmark skulle aflives.

Kommissionens hårde kritik af den daværende S-regering er den indirekte årsag til, at Mette Frederiksen udskrev valget, som blev afholdt den 1. november.

I hvert fald var det på baggrund af den, at det daværende støtteparti De Radikale stillede det ultimatum, at Mette Frederiksen skulle have udskrevet valg senest på dagen for Folketingets åbning.

Til gengæld ville partiet ikke kræve en advokatvurdering.

Hvis der er flertal for et beslutningsforslag, vil en regering være politisk forpligtet til at handle på det.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU