Spiontjeneste er sat under skærpet tilsyn efter lønkritik

18. JUN 2024 • 13:25ERHVERV/POLITIK

Rigsrevision har kritiseret FE's lønadministration, og derfor er tjenesten nu under tilsyn, oplyser minister.

Forsvarsministeriet har iværksat et "skærpet tilsyn af lønområdet" hos Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) efter en rapport fra Rigsrevisionen.

Det oplyser forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i en orientering til Forsvarsudvalget.

Samtidig er FE blevet bedt om at udarbejde en "konkret handleplan, der skal løse de kritiske forhold".

At Forsvarsudvalget orienteres, og at offentligheden også har mulighed for at læse med i forhold relateret den hemmelige spiontjeneste, skyldes en aktindsigtsanmodning fra Ekstra Bladet.

Avisen har søgt indsigt i en rapport efter en "juridisk-kritisk revision af FE's forvaltning af løn- og ansættelsesmæssige dispositioner". Her har Rigsrevisionen "konstateret en række uhensigtsmæssige forhold og konstaterer, at FE's forvaltning er langt under det niveau, man kan forvente at en statslig myndighed".

Noget af det materiale "forventes udleveret", lyder det i orienteringen.

- Henset til at FE nu i forbindelse med en aktindsigt vurderer, at oplysningerne har en sådan karakter, at de kan udleveres, finder jeg det uheldigt, at tjenesten ikke allerede i forbindelse med revisionens gennemførelse tilsvarende har taget initiativ til, at oplysninger kunne indgå i en orientering af Forsvarsudvalget og forligskredsen, særligt henset til kritikkens alvorlige karakter, skriver Troels Lund Poulsen.

Han tager "kritikken meget alvorligt".

- Da efterretningsområdet ikke kan underlægges den samme åbenhed som øvrige myndigheder, påhviler der FE et særligt ansvar for selv at sikre god forvaltning.

Det fremgår ikke af orienteringen, hvad FE konkret kritiseres for. Men det handler om tjenestens løn- og ansættelsesadministration.

Ekstra Bladet har for nylig beskrevet, at FE skal spare over 100 millioner kroner af en årlig bevilling på 1,4 milliarder kroner.

Ifølge avisen går cirka to tredjedele af den årlige bevilling til lønninger.

I en skriftlig kommentar fredag til Ritzau lød det fra FE, at tjenesten de senere år har været i en periode med "kraftig vækst i bevillingerne og dermed også i antallet af medarbejdere".

Men for at holde sig inden for den økonomiske ramme sker der "løbende effektiviseringer og prioriteringer".

- Selv om FE således har lige så mange penge til rådighed som sidste år, så medfører de mange aktiviteter behov for en meget stram økonomistyring.

- I den forbindelse prioriterer vi naturligvis de operative opgaver og hensyn højest, herunder vores samarbejde med partnertjenester, skrev FE til Ritzau.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

17. JUL 2024 • 11:27SPORT
Randers henter angriber i Frankrig