SF-ordfører udsættes for grønt bombardement om forsvarsaftale med USA

11. APR 2025 • 16:31ERHVERV/POLITIK

Alternativet og Enhedslisten går hårdt til SF under lovbehandling om forsvarssamarbejde med USA.

Der er en række gode grunde til at stemme "nej". Men SF kommer til at stemme "ja".

Sådan lyder det fredag fra SF's forsvarsordfører, Anne Valentina Berthelsen, fra Folketingets talerstol under førstebehandlingen af et beslutningsforslag om Danmarks indgåelse af et forsvarssamarbejde med USA.

Et samarbejde, der blandt andet involverer amerikanske soldater på dansk jord. Som så ofte før er USA's præsident, Donald Trump, i centrum, selv om han ikke er til stede i Folketingssalen.

- Den nådesløse utilregnelighed, narcissisme og manipulation, vi har været vidne til siden Trumps indsættelse som præsident, bør få ethvert ansvarligt parti til at tænke sig om en ekstra gang.

- Det, tror jeg ikke, at SF er de eneste i salen i dag, der har gjort. Men på trods af det kommer vi til at stemme "ja", siger Anne Valentina Berthelsen.

Årsagerne til det er flere, fortæller hun. For selv om USA lige nu fremstår som en yderst uforudsigelig samarbejdspartner, så er der nogle konkrete grunde til at stemme "ja".

- Vigtigst af alt fordi vi ikke mener, at Danmark skal stå i vejen for, at der kan mobiliseres et stærkt forsvar for vores venner og naboer i Norden og Baltikum med hjælp fra USA, hvis den dag kommer, hvor den militære trussel fra Rusland forværres, og en af vores allierede har brug for vores støtte til at forsvare sig selv, siger SF-ordføreren.

Rusland har siden februar 2022 ført krig mod Ukraine.

Det er Alternativet og Enhedslisten, to grønne partier, der ellers hører til i samme politiske blok som SF, der går hårdt til SF-ordføreren.

Det skyldes ikke mindst, at de to partier som de eneste har meldt ud, at de stemmer "nej" til forsvarssamarbejdet med USA. Mens SF i de seneste år har bevæget sig væk fra den pacifistiske linje, som i mange år var et kendetegn for partiet.

Leila Stockmarr fra Enhedslisten vil gerne vide, om SF mener, at skiftende danske regeringer har truffet gode beslutninger for Danmark, blandt andet med involveringen i krigene i Irak og Afghanistan.

- Nej, jeg synes, at der er en lang række tilfælde, hvor skiftende regeringer ikke har gjort det. Men vi står i en helt ekstraordinær situation, som har samlet Folketinget om at imødegå den russiske trussel, som det her handler om, siger Anne Valentina Berthelsen.

Hun stiller et modspørgsmål.

- Hvad er alternativet til det her? Hvad skal vi gøre, hvis vi ikke har adgang til USA?

Leila Stockmarr svarer ikke på spørgsmålet, men stiller i stedet et nyt:

- Såfremt Donald Trump skulle gå videre med planerne om at annektere Grønland og reelt handle på det inden tredjebehandlingen (afstemningen, red.) af det her lovforslag, vil SF så stemme "nej"?

Anne Valentina Berthelsen svarer:

- Det ville være et brud på folkeretten, og vi sætter trods alt folkeretten højere end denne aftale.

Senere fredag skal regeringens lovforslag om forsvarssamarbejdet mellem Danmark og USA førstebehandles.

Aftalen blev i december 2023 underskrevet af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i Washington, men den skal til afstemning i Folketinget.

Netop Lars Løkke Rasmussen er til stede i Folketingssalen og kommer også på talerstolen.

Udenrigsministeren forstår godt bekymringen for aftalen med USA og ikke mindst timingen af den på baggrund af Donald Trumps ageren. Men det er regeringens opgave at holde hovedet koldt og ikke skubbe USA væk, siger han.

- Aftalen er et historisk skridt væk fra den danske politik fra 1953 om ikke at tillade permanent tilstedeværelse af udenlandske tropper på dansk jord.

- Det betyder omvendt ikke, at der snart vil marchere tusindvis af amerikanske soldater rundt i jyske landsbyer, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT