Rigsrevisionen skal undersøge rod med varmechecks

20. SEP 2022 • 12:41ERHVERV/POLITIK

Statsrevisorerne har besluttet, at omstændighederne omkring udbetaling af varmechecks skal undersøges.

Rigsrevisionen skal undersøge omstændighederne omkring udbetalingen af de såkaldte skattefri varmechecks på 6000 kroner, som tilsammen løber op i cirka 2,4 milliarder kroner.

Det meddeler Statsrevisorerne tirsdag. En af de ting, som Statsrevisorerne ønsker svar på, er følgende:

- Hvor stort er omfanget af "fejludbetalinger", det vil sige uberettigede udbetalinger af tilskud eller manglende udbetaling af tilskud til berettigede modtagere?

Varmechecken, som er aftalt af et flertal i Folketinget, blev udbetalt for at hjælpe borgere igennem energikrisen.

Siden udbetalingen i august blev det dog afsløret, at en del varmechecks er blevet udbetalt til borgere, der ikke havde brug for pengene.

De uberettigede udbetalinger er sket, fordi oplysninger i BBR-registret enten var forældede eller forkerte.

Det betyder, at flere borgere står registreret med et gasfyr, som de for længst har udskiftet. Dermed har de ikke ret til varmechecken.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) ser frem til at høre Rigsrevisionens konklusioner.

- Vi har jo selv internt i ministeriet sat en evaluering i gang, for vi skal selvfølgelig blive klogere på, hvordan vi kan undgå, at der kan ske fejl i udbetalingerne.

- Så det er egentlig rigtig fint, hvis også Rigsrevisionen vil kigge med, siger han.

Dan Jørgensen sagde i august, at han ville igangsætte et "kritisk eftersyn" i sagen om udbetaling af varmechecks, herunder muligheden for en tilbagebetalingsordning.

- Det er konkret Energistyrelsen, der skal se på disse ting. De er i gang med at foretage undersøgelsen, og så snart den foreligger, vil vi vide lidt mere om, hvor gode muligheder vi har for at lære af det her.

- Skulle man vælge at lave en lignende ordning på et tidspunkt i fremtiden, så skal man selvfølgelig prøve på, om man kan gøre det endnu bedre, siger han.

I sidste uge skrev Ekstra Bladet, at mellem 40 og 70 borgere i Danmark havde henvendt sig til myndighederne for frivilligt at betale deres varmecheck tilbage.

Statsrevisorerne er politisk udpegede og har til opgave at kontrollere statens udgifter. Det gør Statsrevisorerne i samarbejde med Rigsrevisionen, der ikke er politikere.

De seks statsrevisorer er i øjeblikket formand Klaus Frandsen (R), næstformand Frank Aaen (EL), Henrik Thorup (DF), Troels Lund Poulsen (V), Mette Abildgaard (K) og Leif Lahn Jensen (S).

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU