Regeringen vil sammenlægge to regioner til østdansk megaregion

17. SEP 2024 • 20:57ERHVERV/POLITIK

Foruden en megaregion vil regeringen oprette 17 sundhedsråd med byråds- og regionsrådsmedlemmer, erfarer TV 2.

Regeringen vil sammenlægge Region Sjælland og Region Hovedstaden, så der fremover bliver fire i stedet for fem regioner. Det erfarer DR Nyheder og TV 2.

Det er en del af den sundhedsreform, som regeringstoppen præsenterer på et pressemøde i Statsministeriet onsdag klokken 10.

Moderaterne gik til valg på at afskaffe regionerne. Socialdemokratiet og Venstre ville bevare dem for at sikre et demokratisk valgt led til at styre sundhedsvæsnet.

Med den nye Region Østdanmark bliver der meget stor forskel på regionernes størrelse.

Eksempelvis Region Nordjylland dækker ti procent af befolkningen, mens den nye store region med 2.741.728 indbyggere vil omfatte knap halvdelen af danskerne.

Antallet af regioner er blot en lille del af sundhedsreformen, som har til formål at sikre mere lighed og mere nærhed i sundheden.

Et andet element af reformen er ifølge TV 2, at der oprettes 17 sundhedsråd i Danmark med byråds- og regionsrådsmedlemmer.

De skal sikre, at der tales bedre sammen på tværs af stat, regioner og kommuner, og det var også en del af forslagene fra Sundhedsstrukturkommissionen.

Den kom i juni med tre mulige modeller for den fremtidige styring af sundhedsvæsenet, efter at regionernes fremtid blev diskuteret, da de tre regeringspartier forhandlede regeringsgrundlag i november 2022.

Men regeringen har valgt sin egen. På andre områder har regeringen dog ifølge DR Nyheders oplysninger hentet inspiration i kommissionens analyser.

Statsminister Mette Frederiksen (S) opridsede hovedformålene med reformen i weekenden under Socialdemokratiets kongres.

- Lægerne skal derud, hvor patienterne er mest syge. Der skal gøres en langt større indsats for jer, der har en kronisk sygdom, sagde Mette Frederiksen.

Regionernes fremtid har ført til en ophedet debat i sundhedsdanmark, og der har været hård kritik af Region Sjælland.

Formand for Lægeforeningen, Camilla Rathcke, har i Jyllands-Posten opfordret til at slå de to regioner sammen.

Hun fremhæver eksempelvis, at Region Sjælland har været dårlig til at få unge læger til at uddanne sig til praktiserende læger i regionen.

Formændene for Region Hovedstaden og Region Sjælland, Lars Gaardhøj (S) og Heino Knudsen (S), har dog advaret imod det.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT