Regeringen vil have 400 studiepladser og flere udenlandske studerende

6. OKT 2024 • 17:18ERHVERV/POLITIK

Nye studiepladser skal være hos uddannelser, hvor det forventes, at mange af de studerende bliver i landet.

Regeringen vil have flere internationale studerende til Danmark, og derfor foreslår den, at der oprettes hundredvis af nye studiepladser.

Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet søndag.

Forslaget er en del af et større udspil, som bliver præsenteret i næste uge.

Helt konkret ønsker SVM-regeringen, at der oprettes 400 nye pladser på engelsksprogede erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser.

- Det er fuldstændig afgørende for os som samfund, at vi evner at tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra udlandet. De er med til at holde hånden under et glohedt arbejdsmarked, og de bidrager rigtig godt til vores økonomi, siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).

Pladserne skal oprettes inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik - de såkaldte Stem-uddannelser.

Ifølge ministeriet vil der være tale om uddannelser, der er særligt efterspurgt af erhvervslivet, hvor beskæftigelsen er høj blandt de nyuddannede og ledigheden lav.

Samtidig vil det være uddannelser, hvor der er en forventning om, at mange af de studerende vælger at blive i Danmark og arbejde.

Regeringen vil i den forbindelse lave en positivliste med uddannelser, der opfylder bestemte kriterier til efterspørgsel og efterfølgende beskæftigelse i Danmark.

I 2021 besluttede den daværende S-regering sammen med en række partier at skære ned på antallet af engelsksprogede uddannelser.

Det skete for at få kontrol med stigende SU-udgifter til EU-studerende.

Ifølge Christina Egelund er det grundet "SU-problematikken", at regeringen foreslår, at pladserne som udgangspunkt skal oprettes inden for et målrettet område, hvor behovet er markant.

- Samlet set er det en rigtig god forretning for vores land.

- Jeg ved, at i for eksempel Sønderborg sætter nogle af de lokale virksomheder hånden så meget på kogepladen, at de faktisk giver de internationale studerende jobgaranti, når de er færdige med deres uddannelse inden for it- og stem-området, siger ministeren.

Ifølge ministeren skønnes det, at de 400 nye pladser vil forhøje SU-udgifterne med cirka 20 millioner kroner om året.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT