Regeringen varsler skærpet straf mod bagmænd i økonomisk kriminalitet

21. JUN 2024 • 12:08ERHVERV/POLITIK

Erhvervsministeren vil stramme nettet om stråmænd og øge straffen til bagmænd bag økonomisk kriminalitet.

Regeringen varsler en større kontrol af stråmænd og en skærpet straf til bagmænd i økonomisk kriminalitet.

Det melder Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

- Vi skal sætte hårdt mod hårdt, når det gælder kriminelle bagmænd og stråmænd. Derfor ser vi på, om straffen for bagmænd og rådgivere skal skærpes, siger erhvervsminister Morten Bødskov (S) i meddelelsen.

Det forhøjede fokus sker, efter at dokumentaren "Den sorte svane" har øget opmærksomheden på økonomisk kriminalitet.

Dokumentaren afdækker, at der bag kriminalitet kan sidde bagmænd og rådgivere i anerkendte stillinger. Foran dem skubbes mere udsatte stråmænd, der eksempelvis kan indsættes som proformadirektør.

Erhvervsstyrelsen fører allerede kontrol med, om firmaer bruger stråmænd som falske direktører og medarbejdere. Sidste år afviste styrelsen mere end 1000 mulige stråmænd, oplyser ministeriet.

- Vi har stråmandskontroller på plads. De er effektive og fanger hundredvis af kriminelle, før de overhovedet kommer i gang. Men nettet skal strammes endnu mere, siger Morten Bødskov videre i meddelelsen.

Han tilføjer, at myndighederne skal dele vidne og data bedre for at øge kontrollen.

Regeringen er endnu ikke kommet med et konkret udspil om, hvordan straffen for bagmænd og rådgivere skal skærpes.

Fredag er Morten Bødskov og justitsminister Peter Hummelgaard (S) i samråd om den omtalte dokumentar.

Her uddyber sidstnævnte, at der desuden ses på, hvordan advokater involveret i svindel hurtigere kan få frataget retten til at drive advokatvirksomhed.

Morten Bødskov tilføjer:

- Erhvervsstyrelsen har en nøglerolle som første linje i forsvaret. Alle møder Erhvervsstyrelsen, når de skal oprette virksomhed. Så det er et afgørende punkt, når svindlerne skal stoppes, siger han.

Der er 350.000 selskabsregistreringer om året samt 330.000 regnskaber at følge op på, påpeger Bødskov. Så der er nok at se til, men derfor er der også taget kunstig intelligens i brug, siger han.

Hummelgaard bebudede fredag en undersøgelse af den omstridte egenbegæringsmetode ved konkurser.

Her kan en konkursramt virksomhed selv udpege sin kurator, hvilket har åbnet mistanke om, at kuratorer udregner konkursboet til fordel for den konkursramte.

Begge meldinger kommer forud for et samråd fredag, hvor regeringen skal fortælle, hvordan der kan tages politisk handling i lyset af dokumentaren "Den sorte svane".

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

17. JUL 2024 • 11:27SPORT
Randers henter angriber i Frankrig