Politisk flertal forbyder udenlandske donationer i dansk politik
Der skal dæmmes op for udenlandsk påvirkning af danske valg. Derfor bliver valgloven ændret hurtigst muligt.
Hverken Elon Musk eller andre personer med indflydelse og mange penge skal kunne få indflydelse i dansk politik med økonomiske donationer.Det er et bredt flertal af Folketingets partier blevet enig om.
Alle partier minus Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Borgernes Parti har indgået en aftale, som fremover forbyder udenlandske donationer i dansk politik.
- Det er vigtigt, at vi selv styrer vores land i forhold til demokratiet. Der skal ikke komme nogen udefra og styre det med deres store økonomi, hvilket der er mulighed for i dag, og som vi også ser det i andre lande, siger Socialdemokratiets gruppeformand, Leif Lahn Jensen.
Der fremsættes snart et lovforslag, som efter planen skal vedtages inden sommer, og så er det hensigten, at loven træder i kraft hurtigst muligt.
Konkret vil ændringen i valgloven betyde, at det bliver forbudt for politiske partier og kandidater i Danmark at modtage donationer fra udlandet.
Forbuddet gælder uanset donationens størrelse samt hvilket land, donationen kommer fra. Forbuddet gælder, uanset om donationen gives af en stat, en person eller juridisk person. Forbuddet vil også gælde anonyme donationer.
I februar meddelte det samme flertal, som nu endeligt har lavet en aftale, at det var enig om at ændre valgloven på området.
Udmeldingen kom den gang, efter at netop Elon Musk viste stigende interesse i europæisk politik.
Det grønlandske parlament, Inatsisartut, hastebehandlede en lov med et forbud mod udenlandske donationer, kort inden at det grønlandske valg, som blev afholdt 11. marts, blev udskrevet.
Det skete efter frygt for udenlandsk indblanding som følge af stor interesse fra amerikanske præsident, Donald Trump, for Grønland.
Det danske folketingsvalg i 2022 forløb uden indblanding fra fremmede statslige efterretningstjenester ifølge Politiets Efterretningstjeneste og andre myndigheder.
Leif Lahn Jensen mener dog, at man i andre lande har set eksempler, hvor udenlandske rigmænd har forsøgt at påvirke et valg.
- Der er sket meget siden 2022. Især Musk har sagt, at han gerne vil bidrage med sin økonomi i visse lande, og det vil vi gerne sætte en stopper for i vores land, siger Leif Lahn Jensen.
Hvornår lovændringen præcist skal gælde fra, er endnu uvist. Men senest 31. oktober 2026 skal der afholdes folketingsvalg. Og der er en årsag til, at lovforslaget skal behandles inden sommer. Det er, så det kan gælde så hurtigt som muligt og altså gerne inden næste valg, siger Leif Lahn Jensen.
/ritzau/