Pia Kjærsgaard kommer side om side med Anders Fogh i nyt portræt

14. SEP 2024 • 13:08ERHVERV/POLITIK

Et nyt portræt af politiker Pia Kjærsgaard skal være en del af portrætgalleriet på Nationalhistorisk Museum.

Fredag annoncerede Pia Kjærsgaard, at hun forlader dansk politik efter næste folketingsvalg.

Nu bliver den 77-årige politiker fra Dansk Folkeparti så hyldet med en plads i det nationale portrætgalleri på Frederiksborg Slot.

Lørdag formiddag blev portrættet af Pia Kjærsgaard afsløret på Nationalhistorisk Museum.

Her kommer den rutinerede politiker til at pryde væggen side om side med fremtrædende statsministre, videnskabsfolk og politiske modstandere og allierede gennem årene.

- Få personer i det 21. århundrede har sat så stort et præg på dansk politik som Pia Kjærsgaard, siger museumsdirektør Ulla Tofte.

- Vi er rigtig glade for, at vi nåede at få malet portrættet af Pia Kjærsgaard, mens hun stadig er aktiv politiker, for nu stopper hun jo. Det er meget mere interessant at få malet aktive samfundsborgere i deres virke, siger hun.

Portrættet kommer til at hænge ved siden af den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, i den del af samlingen der består af personligheder, der har formet det 21. århundrede.

Her hænger i forvejen portrætter af politikerne Bertel Haarder og Margrethe Vestager, der, lige som Kjærsgaard, aldrig har været statsminister, men alligevel har sat sit præg på dansk og europæisk politik.

Den anerkendelse er Pia Kjærsgaard mere end stolt over.

- Jeg er utrolig glad for, at mit portræt skal hænge på Frederiksborg. Det er en stor glæde og ære og en anerkendelse af det arbejde, jeg har udført som politiker gennem 40 år på Christiansborg, siger Kjærsgaard i en pressemeddelelse.

Kunstneren Jonas Barlyng har kreeret portrættet af Pia Kjærsgaard.

Værket er skabt med olie på lærred i en klassisk stil med brunlige nuancer, der kendetegner Barlyngs maleriske stil.

- Kunstneren har en klassisk stil, og det er helt bevidst. Pia Kjærsgaard læner sig op ad klassiske værdier, og derfor var Jonas den helt rigtige kunstner, siger museumsdirektør Ulla Tofte.

Efter 40 år på Christiansborg bliver det efter næste folketingsvalg til et farvel til dansk politik for Pia Kjærsgaard.

Hun har også siddet i Folketinget, mens statsministrene har heddet Poul Schlüter (K), Poul Nyrup Rasmussen (S), Anders Fogh Rasmussen (V), Lars Løkke Rasmussen (dengang V), Helle Thorning-Schmidt (S) og nu Mette Frederiksen (S).

I 1995 meldte Pia Kjærsgaard sig ud af Fremskridtspartiet og dannede Dansk Folkeparti, som hun førte til mange mandater i sin tid som formand fra 1995 til 2012.

Hun var i perioden 2015-2019 formand for Folketinget.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT