OVERBLIK: SAS-aftale kan give fred indtil september 2027

5. AUG 2022 • 09:26ERHVERV/POLITIK

Også piloter i SAS' datterselskaber omfattes af ny aftale om overenskomst, der løber i fem og et halvt år.

Efter måneders tovtrækkeri nåede SAS og de strejkende piloter i SAS Pilot Group endelig til enighed om en overenskomst den 19. juli. Det var med til at afslutte to ugers strejke.

Aftalen blev ikke offentliggjort, men gennem pressemeddelelser løftede både SAS og Dansk Metal, som de danske piloter er organiseret under, sløret for dele af aftalens elementer.

Her kan du se, hvad der er kendt om indholdet af aftalen:

* Aftalen løber i fem og et halvt år til september 2027.

En overenskomsts løbetid har betydning, fordi der i den tid er fredspligt. Det betyder, at det er overenskomststridigt at nedlægge arbejdet eller lockoute medarbejdere. Dermed kan det være forbundet med økonomisk straf.

* Piloterne går fem procent ned i løn.

* Søgsmål fra pilotforeningerne og enkelte piloter mod SAS trækkes tilbage.

* SAS skal genansætte og siden give fuldtidsarbejde til de 450 piloter, der har mistet jobbet under corona, frem mod 2024, i takt med at aktiviteten i selskabet øges.

* Aftalen skal godkendes af de fire pilotforeninger og den amerikanske domstol, der kører SAS' proces med konkursbeskyttelse.

* Overenskomsten gælder for alle piloter, der flyver for SAS. Det er uanset, om der er tale om SAS Scandinavia eller et af datterselskaberne, SAS Link og SAS Connect.

Piloterne i de to datterselskaber er ellers organiseret i en fagforening, der ikke har været involveret i forhandlingerne om en ny overenskomst.

* Piloterne skal flyve mere om sommeren, hvor trafikken er høj, og mindre om vinteren.

Kilder: Dansk Metal, SAS og Ritzau.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU