OVERBLIK: Otte år efter stiftelse afgøres Nye Borgerliges skæbne

22. FEB 2024 • 17:39ERHVERV/POLITIK

Nye Borgerlige kom i Folketinget i første hug, men interne uenigheder splittede efterfølgende partiet.

Otte år efter at partiet Nye Borgerlige så dagens lys meddelte partistifter og daværende formand, Pernille Vermund, i midten af januar, at hun med hovedbestyrelsens accept vil opløse partiet.

Siden det seneste folketingsvalg har samtlige af Nye Borgerliges folketingsmedlemmer forladt partiet.

Om partiet består eller ej afgøres på et ekstraordinært årsmøde den 16. april. Det erfarer Ritzau torsdag. Blandt andre det tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen har meldt sig til posten som partiformand.

Her kan du få et overblik over partiets historik fra dets stiftelse til nu:

* Det tidligere konservative byrådsmedlem i Helsingør Pernille Vermund fortalte 24. september 2015, at hun ville stifte et nyt parti sammen med Peter Seier Christensen og Svend Pedersen.

Partiet ville kombinere en konservativ værdipolitik med en borgerlig økonomisk politik og fik navnet Nye Borgerlige.

* I begyndelsen af 2016 oprettedes de første lokalafdelinger, og partiet blev opstillingsberettiget til Folketinget i oktober 2016 under bogstavet D.

* Ved kommunalvalget i 2017 blev Mette Thiesen, der også er tidligere konservativ, som den første fra partiet valgt ind i en kommunalbestyrelse.

* Ved folketingsvalget to år senere klarede partiet spærregrænsen og fik i kraft af sine 2,4 procent af stemmerne fire kandidater valgt ind på Christiansborg.

* Foruden Pernille Vermund, Mette Thiesen og Peter Seier Christensen blev også Lars Boje Mathiesen valgt ind.

* Ved valget i november 2022 lykkedes det at øge stemmetallet til 3,7 procent, hvilket udløste yderligere to mandater.

* Men kort efter meldte Mette Thiesen sig ud af partiet, da hendes kæreste blev politianmeldt for at have været voldelig ved den efterfølgende valgfest.

* 10. januar 2023 meddeler Pernille Vermund, at hun ønsker at stoppe som formand.

* På det efterfølgende, ekstraordinære årsmøde vælges Lars Mathiesen som ny formand.

* I mellemtiden er nyvalgte Mikkel Bjørn skiftet til Dansk Folkeparti, og partiet er igen nede på fire folketingsmedlemmer.

* I marts 2023 bliver Lars Boje Mathiesen afsat som formand og ekskluderet fra partiet efter uenighed om hans aflønning og øvrige vilkår. Mathiesen bliver løsgænger og efterlader partiet med tre MF'ere.

* Balladen koster også lokalt, hvor de 64 kommunalbestyrelsesmedlemmer svinder ind, så der i oktober 2023 kun er 40 tilbage.

* Pernille Vermund stiller igen op som formand og bliver genvalgt på årsmødet i oktober 2023.

* I januar 2024 meddeler hun, at hun med hovedbestyrelsens accept vil opløse partiet. Hun oplyser, at hun fortsætter i politik og melder sig efterfølgende ind i Liberal Alliance.

* Sammen med Vermund forlod også Kim Edberg Andersen og Peter Seier Christensen partiet. De er i dag begge løsgængere. Dermed eksisterer partiets folketingsgruppe ikke længere.

* Den 28. januar oplyser partiets organisatoriske formand, Frederik Meyer Johannesen, efter et møde i hovedbestyrelsen, at partiets fremtid skal afgøres på et ekstraordinært årsmøde.

* Den 22. februar meddeler det tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen, at han officielt går efter formandsposten i partiet. Flere andre kandidater har også meldt sig til posten.

* Det ekstraordinære årsmøde afholdes ifølge Ritzaus oplysninger den 16. april i Fredericia Idrætscenter.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU