OVERBLIK: Ellemann vender retur til forklaringsproblem om indkøb

1. JUN 2023 • 12:14ERHVERV/POLITIK
En ny udvikling i sagen om køb af nyt artilleri presser den stadig sygemeldte Jakob Ellemann-Jensen (V).

Sagen drejer sig om et hasteindkøb af artilleri fra den omstridte israelske producent Elbit, der muligvis ikke behøvede at være så forhastet, og et manglende tilbud til den franske våbenproducent Nexter om levering af artilleri.

Derfor kan beslutningen om indkøbet ifølge mediet Altinget være truffet på et forkert grundlag.

Den fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har bedt om en redegørelse. Jakob Ellemann-Jensen vender efter planen tilbage som forsvarsminister 1. august.

Her kan du se en tidslinje over sagen:

* 19. januar: Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) meddeler, at Danmark vil donere 19 artilleripjecer af typen Caesar-haubitser til Ukraine. Dermed står Danmark over for at skulle have nyt artilleri.

* 26. januar: Under en tur med forsvarsordførerne i Baltikum meddeler Jakob Ellemann-Jensen, at et bredt politisk flertal er enig om at indkøbe nyt artilleri fra den omstridte israelske producent Elbit. Valget er ifølge ministeren faldet på Elbit, fordi de hurtigst kan levere artilleriet.

* 6. februar: Jakob Ellemann-Jensen går på sygeorlov som følge af stress. Troels Lund Poulsen (V) tager over som fungerende forsvarsminister. Ellemann meddeler senere, at han vender tilbage til sine poster den 1. august.

* 26. maj: Altinget kan igennem aktindsigter fortælle, at Jakob Ellemann-Jensen har givet urigtige oplysninger for at haste milliardindkøbet af det israelske artilleri igennem i januar. Ifølge Altinget har tilbuddet fra Elbit haft deadline i udgangen af juni, mens ordførerne fik at vide, at tilbuddet skulle godkendes senest med udgangen af januar.

* 30. maj: Troels Lund Poulsen (V) meddeler, at han har bedt om at få en redegørelse af forløbet.

* 1. juni: Ifølge Altinget afviser den franske våbenproducent Nexter at skulle have modtaget en henvendelse fra Danmark om at få et tilbud på hurtig levering af artilleri. Flere ordførere siger, at de ikke ville have godkendt artilleriindkøbet fra Elbit, hvis de havde vidst, at der ikke var blevet indhentet tilbud fra andre leverandører.

Kilde: Altinget og Ritzau.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU