Oplæg til undersøgelse af Elbit-sag forhandles færdig torsdag

27. SEP 2023 • 10:43ERHVERV/POLITIK

På møde torsdag aften i Forsvarsministeriet ventes oplæg til advokatundersøgelse af Elbit-sag at færdiggøres.

Drøftelserne om den advokatundersøgelse, der er på vej i Elbit-sagen, fortsætter torsdag aften.

Her er Folketingets forsvarsordfører inviteret til et møde hos forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

Hos Dansk Folkeparti er forventningen, at der efter mødet ligger et færdigt oplæg til undersøgelsen klar.

Herefter skal oplægget i udbud, og så er der "forhåbentlig senest i foråret et resultat", lyder det fra forsvarsordfører Alex Ahrendtsen (DF).

Tidligere har meldingen også været fra Troels Lund Poulsen, at en "afgrænsning" af advokatundersøgelsen kunne være klar i løbet af september måned.

Elbit-sagen handler overordnet om misinformation og fejl.

Daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) gav i januar Folketingets partier to timer til at hastebehandle et våbenindkøb fra israelske Elbit Systems.

Måneden forinden havde Elbit ifølge mediet Altinget krævet fremtidige ordrer for at droppe et sagsanlæg i en gammel sag mod Danmark. Sagen endte i et forlig.

Forsvaret afviser en eventuel sammenhæng.

En redegørelse har dog slået fast, at fejl fandt sted i sagen. Departementschef Morten Bæk fra Forsvarsministeriet er forflyttet efter fejl i en redegørelse, og nu skal det endelige ansvar placeres.

Det første møde om den uvildige undersøgelse af sagen blev afholdt i starten af september. Her tegnede et flertal sig for, at det skal være en advokatundersøgelse frem for en kommissionsundersøgelse.

- Det ene er selvfølgelig tidsperspektivet – det er hurtigere med en advokatundersøgelse - og så er det også noget billigere, siger Alex Ahrendtsen.

Men sammen med en række andre partier ønsker Dansk Folkeparti, at advokatundersøgelsen også skal indeholde mundtlige kilder. Det er ellers normalt kun tilfældet i kommissionsundersøgelser.

Ifølge Alex Ahrendtsen er flertalsregeringen imod det ønske.

- Jeg håber da stadigvæk, at de på en eller anden måde inddrager mundtlige kilder. For det, tror jeg, vil være godt for os alle, så vi får vendt hver en sten og kan komme videre. Og det er faktisk det, der er afgørende for os.

Jakob Ellemann-Jensen har tidligere sagt, at han mener, at hans egen ageren i sagen også bør være en del af undersøgelsen.

Mødet i Forsvarsministeriet torsdag starter klokken 20.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU