Økonom: Vinterhjælp kan give ekstra luft i økonomien

23. SEP 2022 • 11:10ERHVERV/POLITIK

Ifølge ministerium vil en arbejderfamilie med to børn spare 3130 kroner årligt som følge af ny aftale.

Aftalen om vinterhjælp kan give lidt luft i økonomien til for eksempel en børnefamilie.

Det vurderer Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank.

Hendes udmelding kommer, efter at et politisk flertal fredag er blevet enige om at sænke elafgiften betragteligt og indefryse dele af energiregningen.

- Den kan godt give noget ekstra luft. Hvis man kigger på elafgiften, kan det være et par hundrede kroner om måneden i de seks måneder, som det løber i, som man sparer, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet vil en arbejderfamilie med to børn spare 3130 kroner årligt som følge af aftalen. En funktionærfamilie med to børn vil spare 3260 kroner.

Et af hovedelementerne i aftalen er, at elafgiften falder fra 69,7 kroner per kilowatt-time til 0,8 øre per kilowatt-time. Det svarer til EU's minimumssats.

Ifølge Louise Aggerstrøm Hansen bliver det interessant at se, om det får den effekt, at folk skærer mindre ned i deres elforbrug.

- Hvis det betyder, at folk skærer mindre ned i deres forbrug, så kan det have den uheldige virkning, at det får priserne til at stige endnu mere. Det vil man selvfølgelig ikke have.

- Så det handler om, at man bliver ved med at skære i forbruget, så priserne kan komme ned. For det er i sidste ende udbud og efterspørgsel, der bestemmer, hvor høje elpriser, der er herhjemme, siger hun.

Med aftalen får husholdninger og virksomheder også mulighed for at indefryse en del af deres energiregning, som så skal betales på et senere tidspunkt.

Loise Aggerstrøm Hansen påpeger her, at man bør være opmærksom på, hvor mange penge man indefryser.

- Det kan være mange tusinde kroner, som man ender med at fryse ind, hvis priserne er så høje, som man så, da de toppede i august.

- Det er selvfølgelig vigtigt at være opmærksom på, hvordan ens økonomi vil se ud, når de her penge skal betales tilbage, siger hun.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU