Ny lukkelov risikerer at få konsekvenser for 30 Dagrofa-butikker

14. FEB 2025 • 11:36ERHVERV/POLITIK

Regeringen har lagt op til en ændring af lukkeloven. Coop og Dagrofa frygter konsekvenser for lokale butikker.

Det kan ende med at få økonomiske konsekvenser for butikker i mindre samfund, hvis en modernisering af lukkeloven giver flere dagligvareforretninger lov til at holde åbent på helligdage.

Det er meldingen fra dagligvarekoncernen Dagrofa, der i sin strategi har øjnene rettet mod en udvidelse af butiksnetværket i netop lokalsamfundene. Dagrofa står bag kæderne Meny, Spar, Min Købmand og Let-Køb.

- Som vi ser det, vil lukkeloven flytte noget af omsætningen fra de mindre samfund ud til de større samfund, vurderer Esben Keller, som er kædedirektør for Spar og Min Købmand hos Dagrofa.

Dagrofa ser en risiko for, at op mod 30 forretninger i koncernens butiksnetværk kan ende med at blive ramt.

Direktøren erkender dog, at det kan være svært at spå om de helt konkrete konsekvenser.

Regeringen foreslog i efteråret sidste år at udvide lukkeloven, så dagligvarebutikker i byer med under 15.000 indbyggere kan holde åbent på helligdage.

I dag er det omsætningen i butikkerne, som afgør, hvorvidt de må holde åbent alle årets dage. Hvis en butik har en omsætning på højest 18,7 millioner kroner om året, kan den få lov.

I Folketinget skal man til at kigge på forslaget.

Dagrofas opråb kommer i forlængelse af en udmelding fra koncernen Coop, der står bag kæderne Kvickly, SuperBrugsen, Brugsen og 365discount

Coop frygter, at lukkeloven kan ende med helt at tage livet af en lang række butikker. Omvendt har Salling og Rema bakket op om en ændring af loven.

Regeringens hensigt med en ændring er at gøre op med butiksdød i små byer. Og så ønsker man at styrke turismen lokalt.

Det kan også være fine intentioner, mener Dagrofa-direktør Esben Keller.

- Vi vil bare helst ikke have, at det skal ske på bekostning af lokalsamfundene.

Både Coop og Dagrofa deler frygten for, at kunderne vil finde alternative steder at handle, hvis udbuddet bliver større.

Coops udmelding har dog tidligere fået kritik af erhvervsminister Morten Bødskov (S). Ifølge ham har koncernen ikke tiltro til danskerne i de mindre byer, har han sagt til Finans.

Hos Dagrofa tror man på, at nogle kunder vil fortsætte med at handle i de lokale butikker, men der er også nogle, som vil rykke sine indkøb til et andet sted, vurderes det.

- Og for nogle købmand er det en rigtig stor den af omsætningen, der ligger på de her dage, siger Esben Keller.

Han håber, at politikerne vil række ud til branchen, inden en endelig beslutning tages.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT