Novo-direktør: Amerikanske mellemmænd er skyld i høje priser

24. SEP 2024 • 10:23ERHVERV/POLITIK

Lars Fruergaard Jørgensen vil italesætte et problem i det amerikanske sundhedsvæsen i dagens høring.

Mandag eftermiddag dansk tid skal Novo Nordisks administrerende direktør Lars Fruergaard Jørgensen ved en høring i Washington forklare, hvorfor den danske medicinalgigants amerikanske listepriser er så høje, som det er tilfældet.

Man skal dog ikke forvente nogen indrømmelser eller umiddelbare prisfald fra Novos side i forbindelse med høringen.

Det fremgår af det skriftlige indlæg, som Novo Nordisk har sendt til den komité i Senatet, som står bag høringen, og som ledes af den demokratiske senator Bernie Sanders.

I indlægget peger Lars Fruergaard Jørgensen på det komplekse amerikanske sundhedssystem som en af årsagerne til, at Novo Nordisk ikke har kontrol over den pris, som mange patienter ender med at betale for diabetesmedicinen Ozempic eller behandling af svær overvægt med Wegovy.

- Det amerikanske sundhedsforsikringssystem er domineret af mellemmænd, som spiller en nøglerolle i både patienters adgang til medicin og til deres udgifter, hedder det i indlægget.

De såkaldte pharmacy benefit managers (PBM) står for indkøb af medicin til en lang række sundhedsforsikringer og kræver i den forbindelse store rabatter af medicinalvirksomhederne for at inkludere deres medicin i disse ordninger.

Og da nogle af disse mellemmandsselskaber er ejet af sundhedsforsikringerne selv, havner en stor del af de op mod 75 procent rabat, som de forhandler sig frem til, andre steder end i patienternes lommer.

- Mens de rabatter, som vi betaler til PBM'erne og sundhedsforsikringerne som en procentdel af omsætningen, er steget dramatisk hen over de seneste 10 år, har det ikke resulteret i en tilsvarende reduktion af den pris, som patienterne betaler på apoteket, hedder det i Lars Fruergaard Jørgensens skriftlige indlæg.

Høringen i Senatet foregår klokken 16 dansk tid og kan følges via livestream.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT