Nationalbanken henter 3,6 milliarder kroner i kontanter i udlandet

4. OKT 2024 • 15:14ERHVERV/POLITIK

Ekstraordinært opkøb af danske kontanter ventes at nedbringe udestående beløb i sedler, der bliver ugyldige.

Nationalbanken har igangsat et ekstraordinært opkøb af danske kontanter fra udenlandske banker for 3,6 milliarder kroner.

Det oplyser Nationalbanken på sin hjemmeside.

Det skal blandt andet ses i lyset af, at nogle af de danske pengesedler vil være ugyldige efter 31. maj 2025.

Det gælder blandt andet 1000-kronesedlen.

Siden Nationalbanken meddelte, at ældre seddelserier og den nuværende 1000-kroneseddel inden længe bliver ugyldige, er der blevet indleveret sedler for 16,8 milliarder kroner.

En opgørelse fra 30. september viser, at der fortsat er 7,7 milliarder kroner i omløb af de sedler, som bliver ugyldige.

Ifølge Nationalbankens hovedkasserer, Niels Kaas, var der i september stort indløb af 1000-kronesedler, men et begrænset indløb af sedler fra de ældre seddelserier.

- Vi håber, at den nyligt gennemførte omfattende oplysningskampagne i medierne og ikke mindst borgerbrevene vil sikre, at der også er fokus på de ældre sedler, siger Niels Kaas i en skriftlig kommentar.

Den ekstraordinære hjemtagelse af danske kontanter ventes desuden at nedbringe det udestående beløb, lyder det.

De danske banker stoppede for to år siden med at købe danske kontanter fra udenlandske centralbanker og kommercielle banker.

Det skyldtes, at man ikke kunne opnå tilstrækkelig dokumentation i forhold til hvidvasklovgivningen, skriver Nationalbanken på sin hjemmeside.

Det har blandt andet betydet, at det ikke er muligt at veksle danske kontanter i udlandet.

Nationalbanken understreger, at der er tale om et engangsopkøb. Det betyder ikke, at man igen kan bruge eller veksle danske kontanter i udlandet, lyder det.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT