Mona Juul: Hadforbrydelse mod jøder skal udelukke dansk pas

6. OKT 2024 • 17:19ERHVERV/POLITIK

Trods nylig aftale om indsats mod antisemitisme vil K-formand tage nyt middel i brug ved hadforbrydelser.

Selv om det blot er tre måneder siden, at samtlige partier i Folketinget landede en aftale om styrket indsats mod antisemitisme, er De Konservative klar til yderligere tiltag.

De Konservatives formand, Mona Juul, vil med et "præventivt forslag" gøre det stort set umuligt at få dansk statsborgerskab, hvis man er dømt for enten billigelse af terror eller hadforbrydelser mod eksempelvis jøder.

- Vi foreslår, at mennesker i Danmark, der går ind og billiger terror eller begår hadforbrydelser skal have frataget muligheden for at få permanent opholdstilladelse, hvis man får en dom på mere end 60 dages ubetinget fængsel, siger Mona Juul.

Det er en betingelse for få dansk statsborgerskab at have tidsubegrænset opholdstilladelse.

De Konservative har en "klar formodning om, at størstedelen af antisemitismen kommer med indvandring fra Mellemøsten", som det lyder i forslaget.

Det baserer Mona Juul blandt andet på "øjnene, der ser", men uden at komme med præcise eksempler.

- Vi må og skal have stoppet det her. Jeg havde ikke forestillet mig, at vi skulle sidde 80 år efter Anden Verdenskrig med jødeforfølgelse og så se så alvorlige forbrydelser igen. Det er vi nødt til slå meget hårdt ned på, siger hun.

Reglerne er i dag sådan, at en person er udelukket fra at kunne få permanent opholdstilladelse, hvis personen er idømt en ubetinget fængselsstraf i mere end seks måneder.

Hvis personen er idømt en ubetinget fængselsstraf i under seks måneder eller en betinget fængselsstraf, vil personen i en karensperiode være udelukket for at få permanent opholdstilladelse.

Forslaget fra De Konservative kommer i forbindelse med etårsdagen mandag for Hamas' angreb i Israel, hvor omkring 1200 mennesker blev dræbt.

Siden angrebet og den efterfølgende krig i Gaza, hvor tusindvis af mennesker har mistet livet, har politiet rejst 59 sigtelser om hadforbrydelser med tilknytning til søgeordet "jødedom" hos politiet. Det viser tal fra politiet, der er trukket 1. oktober.

I alt er der registreret 261 anmeldelser.

Derudover viser en rapport fra Det Jødiske Samfund, at antallet af antisemitiske hændelser i Danmark er steget fra ni indberetninger i 2022 til 121 indberetninger i 2023. Det skriver Justitsministeriet.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT