Ministerier: Jura kan forhindre afhøring af vidner i Elbit-sag

28. SEP 2023 • 16:54ERHVERV/POLITIK

Torsdag mødes forsvarsministeren med ordførere om oplæg til undersøgelse i sag om hasteindkøb af våben.

Når forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) torsdag aften tager imod forsvarsordførerne til en forhandling om, hvordan en kommende undersøgelse af forløbet om våbenindkøb skal se ud, bliver han mødt med et ønske fra flere partier om også at afhøre mundtlige vidner.

Men ifølge Forsvarsministeriet og Justitsministeriet kan regeringen med juraen i orden argumentere imod det ønske. Det fremgår af et notat, som Ritzau har set.

Ordførerne har inden mødet modtaget notatet.

Her henvises der blandt andet til en betænkning om parlamentariske undersøgelsesformer, herunder advokatundersøgelser, hvor der står, at der kan være ”retssikkerhedsmæssige betænkeligheder” i at afhøre embedsmænd.

- For så vidt angår afhøringer er det antaget, at myndigheden kan pålægge sine embedsmænd at afgive forklaring. Imidlertid vil en sådan pligt kunne give anledning til retssikkerhedsmæssige betænkeligheder, og det antages endvidere, at en embedsmand ikke vil kunne pålægges at forklare til skade for sig selv, står der i betænkningen.

I notatet henvises også til undersøgelseskommissionsloven, hvor det ifølge notatet er forudsat, at advokatundersøgelser "alene bør basere sig på et allerede foreliggende skriftligt materiale".

Michael Gøtze, forvaltningsretsprofessor på Københavns Universitet, siger, at notatet ligger "i forlængelse af den praksis, vi kender i advokatundersøgelser".

- Man kan ikke sige, at det (afhøring af mundtlige vidner, red.) er direkte forbudt. Det kan man ikke finde støtte for i undersøgelseskommissionsloven. Men der er ikke tradition for at gøre det.

- Hvis man gerne vil den vej og have embedspersonernes version med, så peger pilen altså i retning af en undersøgelseskommission eller en granskningskommission, siger han.

Her stilles dem, der skal afhøres, på en helt anden måde med blandt andet bisiddere, påpeger Gøtze.

Den aktuelle sag omhandler et våbenindkøb fra israelske Elbit. I januar gav tidligere forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) forkerte informationer til Folketinget.

Partierne fik i januar at vide, at beslutningen om et køb fra Elbit skulle tages hurtigt. I virkeligheden var der først deadline for købet i juni.

Ellemann har stået fast på, at han har sin sti ren. Han har sagt, at hans egen rolle også skal undersøges.

Troels Lund Poulsen har tidligere sagt, at netop retssikkerheden risikerer at blive kompromitteret ved afhøring af mundtlige vidner.

Han kaldte det tidligere i september for ”en svær vej at gå”.

Dermed lægges der altså ikke op til, at blandt andet Enhedslisten får ønsket om afhøring af mundtlige kilder i sagen opfyldt.

Også DF og Liberal Alliance har ytret det ønske, omend sidstnævnte parti oplyser, at det ikke er noget ufravigeligt krav.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT