Mette Frederiksen tavs om Barbara Bertelsens ansvar i Minksag

24. MAR 2023 • 15:19ERHVERV/POLITIK

Statsministeren ønsker ikke at uddybe beslutning om at annullere advarsel til Barbara Bertelsen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) afviser at svare på, om hendes departementschef, Barbara Bertelsen, ikke længere kan siges at have et ansvar i Minksagen.

Det sker, efter at Statsministeriet fredag meddelte, at den disciplinære advarsel, som Barbara Bertelsen i 2022 blev tildelt for sin rolle i Minksagen, tilbagekaldes.

- Der ligger en indstilling fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen om, at det grundlag, hvorpå der blev givet en advarsel, mener man, ikke længere er tilstede. Det skal man jo som arbejdsgiver tage konsekvensen af, siger Mette Frederiksen.

Hun møder fredag eftermiddag pressen i Bruxelles efter afslutningen af et EU-topmøde.

Spørgsmål: Kan man drage konklusionen, at Barbara Bertelsen ikke har gjort noget forkert?

- Det er ikke mig, der drager konsekvenser her. Jeg har bedt Medarbejder- og Kompetencestyrelsen om at rådgive mig som arbejdsgiver.

- Man er nu nået frem til, at der ikke blev givet en ulovlig instruks, som ellers har været omdrejningspunktet for meget af den her diskussion, der har fundet sted. Derfor er der ikke længere grundlag for en advarsel.

Spørgsmål: Hvad mener du personligt om den måde, Barbara Bertelsen har ageret på i sagen?

- Jeg har ikke yderligere kommentarer i den her sag. Jeg har givet rigtigt mange kommentarer igennem flere år, siger Mette Frederiksen.

Advarslen til Barbara Bertelsen blev givet, fordi Minkkommissionen vurderede, at hun havde begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der var grundlag for at drage hende til ansvar.

Men efter at en forhørsledelse med tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam i spidsen for nylig nåede frem til, at rigspolitichef Thorkild Fogde ikke havde begået nogen tjenesteforseelse, er forudsætningerne for andre implicerede i sagen ændret.

Det vurderer Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. Den har også indstillet til, at advarslerne til to embedsmænd i Justitsministeriet annulleres.

Konkret mener forhørsledelsen, at der i retlig forstand ikke var tale om en instruks, da Mette Frederiksen på et pressemøde i 2020 sagde, at alle danske mink skulle slås ned.

Statsministeren selv modtog i 2022 en såkaldt næse for sin rolle i sagen. Den fik hun af et flertal i Folketinget - herunder hendes eget parti, Socialdemokratiet - som mente, at hun havde handlet meget kritisabelt.

Statsministeren afviser fredag at kommentere sin egen rolle i Minksagen, herunder om den nye vurdering fra forhørsledelsen kan få betydning for hende.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU