Medie: Troels Lund er tirsdag i Argentina for at sælge kampfly

25. MAR 2024 • 09:39ERHVERV/POLITIK

Et salg af 24 gamle F-16-kampfly til Argentina har været længe undervejs. Tirsdag kan handlen komme på plads.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) er tirsdag i Argentina for at færdigforhandle et salg af danske F-16-kampfly til det sydamerikanske land.

Det skriver den argentinske avis Clarin.

Forsvarsministeriet henviser over for Ritzau til tidligere udtalelse om, at der endnu ikke er truffet beslutning om, hvad der skal ske med de F-16-fly, som ikke skal doneres til Ukraine.

Ifølge den argentinske avis vil Argentina købe mellem 24 og 28 F-16-fly af Danmark.

Ritzau har tidligere fået aktindsigt i en tilladelse fra Rigspolitiet til, at Danmark kan overdrage 24 F-16-fly til Argentina. Den tilladelse er fra oktober 2023 og gælder frem til 31. december 2028.

Det potentielle salg af de amerikanskproducerede kampfly har været længe undervejs.

I 2022 beskrev Jyllands-Posten, at en argentinsk delegation var i Danmark for at forhandle om flyene.

Og i oktober 2023 godkendte USA, at Danmark kan sælge flyene til Argentina, skrev Ekstra Bladet på baggrund af en melding fra det amerikanske udenrigsministeriums afdeling for militærpolitiske anliggender på det sociale medie X.

Den argentinske avis skriver videre, at Danmark vil modtage tæt på 700 millioner dollar for flyene. Det svarer til omkring 4,8 milliarder kroner.

Danmark er i gang med at udfase de gamle F-16-fly til moderne F-35-kampfly. I alt har Danmark bestilt 27 F-35-fly, hvoraf de første 4 er ankommet.

Der har dog løbende været forsinkelser i leveringen af F-35-flyene på grund af udfordringer hos den amerikanske producent.

De danske F-16-fly har været indsat i flere internationale operationer på Balkan, i Afghanistan, Syrien og Irak. De første F-16-fly ankom til Danmark i 1980, efter det i 1975 blev besluttet at købe 58 af flytypen.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU