Medie: Regeringen indgår bred aftale om inflationshjælp
Regeringen og flere partier har lavet aftale om inflationshjælp på 2,4 milliarder kroner, erfarer TV 2.
Regeringen og en bred række af Folketingets partier har indgået en aftale om inflationshjælp til danskerne på 2,4 milliarder kroner.Det erfarer TV 2, der har set aftaleteksten.
Ifølge TV 2 indebærer aftalen blandt andet en ældrecheck på 5000 kroner, udskydelse af betalingsfrister for A-skat og arbejdsmarkedsbidrag for virksomheder og tilskud til borgere med høje medicinudgifter.
Derudover er der afsat 300 millioner kroner til udsatte børnefamilier. Hvem pengene skal gå til, skal først forhandles i Beskæftigelsesministeriet senere, skriver TV 2.
Aftalen bliver præsenteret i Finansministeriet fredag klokken 9.30.
Til stede er finansminister Nicolai Wammen (S), økonomiminister Troels Lund Poulsen (V) og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).
SF, Danmarksdemokraterne, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige er også med.
Det er sidste års rekordhøje inflation samt de stigende energi- og forbrugerpriser, der i januar fik regeringen til at indkalde til forhandlinger om mere økonomisk hjælp til danskerne.
Det er ikke første gang inden for de seneste år, at Folketinget er blevet enige om økonomisk hjælp til pressede danskere.
I september indgik den daværende regering og en række partier en aftale om vinterhjælp for at hjælpe danskerne med stigende energiregninger.
Det betød en midlertidig og frivillig indefrysningsordning for en del af husholdningernes og virksomhedernes udgifter til el, gas og fjernvarme.
Derudover blev der givet en engangsforhøjelse af børne- og ungeydelsen på 660 kroner.
Inflationen aftog lidt i både november og december. Også i januar var det tilfældet.
Forbrugerpriserne var i januar 7,7 procent højere end året før ifølge Danmarks Statistik. Dermed fortsætter inflationen med at falde i Danmark.
I december var priserne 8,7 procent højere end året før.
Gennem 2022 var stigende priser en af de dominerende faktorer i dansk og global økonomi.
Priserne begyndte at stige i slutningen af 2021 og starten af 2022. Det accelererede hen over 2022 og toppede i oktober med priser, der var steget med 10,1 procent på et år.
Ifølge Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, har prisstigningerne gjort det omkring godt 35.000 kroner dyrere for en gennemsnitlig dansk børnefamilie i årligt forbrug.
/ritzau/