Mange studerende har slet ikke råd til lejebolig

17. JUL 2024 • 07:00ERHVERV/POLITIK

En del af de kommende studerendes boligbudget rækker ifølge analyse ikke i de fem største studiebyer.

Om ikke så forfærdeligt længe får flere tusind unge besked om, at de er optaget på en af de uddannelser, de har søgt om optagelse på.

Det markerer startskuddet på en boligjagt, der for nogles vedkommende godt kan se en smule håbløs ud.

For en analyse foretaget af Finans Danmark viser, at mens knap 40 procent af unge under 24 år maksimalt kan sætte 5000 kroner i budgettet af til husleje, så koster en lejebolig i en af de større studiebyer typisk noget mere.

- På lejemarkedet kan der være store forskelle både i pris og tilgængelighed, men kigger vi på nyopførte private boligudlejningsejendomme, som nok er dem, der er nemmest at komme i betragtning til, så ligger lejen væsentlig over, hvad en almindelig SU normalt rækker til, forklarer Peter Jayaswal, der er direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

Skal man leje 75 kvadratmeter i København, koster det typisk omkring 12.000 kroner om måneden. I Aarhus løber det op i knap 10.000 kroner.

I Odense og Aalborg er huslejen for en tilsvarende lejlighed henholdsvis 8000 og 7400 kroner i gennemsnit.

Ejerboliger i samme størrelse koster op mod det dobbelte af en lejebolig i månedlige omkostninger.

Og selv om der findes støttede studieboliger til en noget billigere husleje, så er der boligmangel i de fleste studiebyer, både når det gælder egentlige studieboliger og små boliger generelt.

- Der er mange, der søger mod byerne - også dem, der ikke er studerende.

- Og selv om der bliver bygget nye boliger hele tiden, så er det svært for udbuddet at følge med efterspørgslen, når det gælder mindre boliger, som egner sig til en enlig studerende uden ret mange penge, siger Peter Jayaswal.

Han foreslår blandt andet, at man gør det lettere for unge at finansiere boligkøb ved at lempe grænserne for rentefradrag for unge førstegangskøbere samt dropper tinglysningsafgiften.

Og så handler det først og fremmest også om, at der skal bygges flere mindre boliger rundtomkring - særligt i København

- Vi opfordrer derfor til, at man helt ophæver det størrelseskrav til nybyggeri, der har været i Københavns Kommune, og som godt nok er lempet over tid.

- Så er det i hvert fald ikke det, der blokerer for, at der bliver bygget det nødvendige antal mindre boliger, som studerende kan få glæde af, siger han.

Københavns Kommune indførte i 2005 et krav om, at nybyggerier skulle indeholde boliger med en gennemsnitsstørrelse på 95 kvadratmeter, og at den enkelte bolig mindst skulle være 75 kvadratmeter.

Formålet var at sikre, at der blev bygget flere lejligheder egnet til børnefamilier.

Reglerne blev lempet i 2019, så 50 procent af arealet nu skal indeholde boliger på mindst 95 kvadratmeter, mens det resterende areal kan bestå af lejligheder på ned til 40 eller 50 kvadratmeter.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT