Løkke: Danmark kan droppe forsvarsaftale ved amerikansk Nato-exit

14. APR 2025 • 09:34ERHVERV/POLITIK

Forsvarsaftale er uopsigelig i ti år, men amerikansk Nato-exit vil berettige Danmark til at ophøre aftalen.

Selv om den omstridte forsvarssamarbejdsaftale mellem Danmark og USA er uopsigelig de første ti år, er der potentielle veje ude af den for Danmark.

Eksempelvis hvis USA melder sig ud af forsvarsalliancen Nato.

Det fremgår af et folketingssvar fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Udenrigsministeren er af Alternativets Sascha Faxe blevet bedt om at bekræfte, at "Danmark ikke har mulighed for at ophæve forsvarssamarbejdsaftalen med USA unilateralt i ti år, selv hvis USA melder sig ud af Nato".

Men det kan Lars Løkke ikke bekræfte.

Han påpeger, at en traktat godt "kan bringes til ophør på anden måde end ved opsigelse eller fællesaftale", hvis der er tale om "ganske særlige omstændigheder".

Det følger af en traktatretskonvention, som Danmark tiltrådte i 1976.

De ganske særlige omstændigheder kan være, hvis "forudsætningerne for en traktat ændrer sig fundamentalt" - eksempelvis "på grund af en af parternes efterfølgende handlinger".

- For så vidt angår forsvarssamarbejdsaftalen mellem Danmark og USA, må begge landes fortsatte Nato-medlemskab anses som en afgørende forudsætning.

- Det er således vurderingen, at fuld og udtrykkelig amerikansk udtræden af Nato vil berettige Danmark til at bringe forsvarssamarbejdsaftalen til ophør, skriver Lars Løkke i svaret.

Han bemærker afslutningsvist, at "der ingen tegn er på, at USA vil forlade Nato-alliancen".

Forsvarsaftalen, der blandt andet vil give USA tilladelse til at udstationere amerikanske soldater på dansk jord, blev fredag førstebehandlet i Folketinget.

Aftalen er endt med at blive omstridt på Christiansborg, efter præsident Donald Trumps indtog i Det Hvide Hus. Da aftalen blev indgået, var det Joe Biden, der var amerikansk præsident.

Der er dog et klart flertal for at vedtage aftalen. Kun Alternativet og Enhedslisten er imod.

Analyseinstituttet Voxmeter lavede i marts en undersøgelse for Ritzau, der viste, at befolkningen er splittet, når der bliver spurgt, om Danmark bør annullere eller holde fast i aftalen med USA.

Omkring 41 procent svarede, at Danmark bør holde fast i forsvarsaftalen. Modsat mente 33 procent, at aftalen bør annulleres, mens 27 procent svarede "ved ikke".

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT