LA vil i regering men Vanopslagh afviser at kalde sig statsministerkandidat

13. APR 2024 • 14:29ERHVERV/POLITIK

Alex Vanopslagh afviser at forholde sig til, om han er statsministerkandidat trods medvind i meningsmålinger.

Liberal Alliance vil gerne være et "regeringsbærende parti". Men partileder Alex Vanopslagh afviser at stille op som statsministerkandidat, selv om partiet i meningsmålinger er det største borgerlige parti.

Partiet holder lørdag landsmøde i Tivoli Congress Center i København, hvor medierne især vil have svar på, hvorfor han ikke toner rent flag og stiller op som statsministerkandidat forud for valget, så vælgerne ved, hvad de skal forholde sig til

- Hele den statsministersnak, der bliver pisket en stemning op om, er på baggrund af et øjebliksbillede i meningsmålingerne, siger Vanopslagh til pressen efter sin landsmødetale.

I den kom han ind på, at partiet igen er klar til at blive et "regeringsbærende parti". Partiet sad for første gang i regering fra 2016-2019, men det efterlod partiet i stumper og stykker, da ultimative krav om topskattelettelser havde fyldt meget.

Siden trådte Alex Vanopslagh til, partiet har rejst sig og oplevede i 2022 det bedste valg nogensinde. Partiet har oplevet massiv medvind i meningsmålingerne. Derfor er det naturligt at tale om, hvem blå bloks statsministerkandidat er.

Men meget kan ændre sig ifølge Vanopslagh.

- Da vi havde landsmøde for to år siden, lå vi under spærregrænsen. Det kan være, vi er under spærregrænsen inden næste valg, og ikke er det største parti i målingerne. Så det er ikke det, jeg lader mine ambitioner styre af.

- Vi fik ved sidste valg i konkrete mandater det bedste valg i partiets historie. Og det gør, at vi sætter nogle mere ambitiøse mål for, hvilken rolle Liberal Alliance kan spille i den forhåbentlig næste borgerligt ledet regering, siger han.

Venstre-veteranen Claus Hjort Frederiksen har forsøgt at kåre Vanopslagh som blå bloks indlysende statsministerkandidat, men Vanopslagh har afvist at svare på det.

Vanopslagh udelukkede i sin tale ikke nogle scenarier for en eventuel blå regering.

- Det kan også være en ny midterregering, hvor der er blå partier, og hvor der er nogle midterpartier, som Radikale og Moderaterne. Og måske røde partier - som Venstre, sagde partilederen med henvisning til, at Venstre er gået i regering med Socialdemokratiet.

Han kommer heller ikke ind på, hvem der er partiets foretrukne statsministerkandidat, hvis det ikke er ham selv.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU