LA: Staten bør tilbyde at købe boliger med høje vurderinger

17. SEP 2023 • 14:31ERHVERV/POLITIK

Det vil skabe tryghed at lade boligejere sælge til staten ved uenighed om den offentlige vurdering, mener LA.

Boligejere skal kunne sælge deres bolig til staten, hvis ejendomsvurderingen er langt højere, end ejeren selv mener, at boligen er værd.

Sådan lyder et nyt forslag fra Liberal Alliance.

Formålet er at sikre mere tryghed for boligejere, siger partiets skatteordfører, Steffen W. Frølund, til Ritzau.

Forslaget kommer, efter at nye foreløbige ejendomsvurderinger er blevet sendt ud til 1,7 millioner boligejere. Mange vurderingerne er blevet mødt af klager og kritik.

- Hvis staten virkelig mener, at en ejendom er mange gange mere værd, end boligejerne selv gør, så synes vi ultimativt, at staten skal tilbyde at købe den, siger skatteordføreren.

Konkret vil staten enten kunne rette den offentlige vurdering eller forpligte sig til at købe ejendommen til en pris, der svarer til 80 procent af vurderingen.

Det er det samme beløb, som boligejeren bliver beskattet af. Det skyldes, at man på grund af et forsigtighedsprincip fjerner 20 procent fra vurderingen, før man udregner skatten.

- Hvis staten mener, at vurderingen er rigtig, så er det jo en fantastisk handel at kunne købe boligen 20 procent billigere end vurderingen og derefter sælge den videre med fortjeneste.

- Samtidig tror vi, at sådan en sikkerhedsmargin på 20 procent er nok til, at folk ikke får lyst til at spekulere i at sælge deres bolig til staten, siger Steffen W. Frølund.

Det er ikke første gang, at han ytrer et ønske om at ændre den måde, man vurderer boligers skattepligtige værdi.

I 2022 - før han blev valgt til Folketinget - foreslog han at lade sig inspirere af Øresundstolden, som man i flere århundreder opkrævede af skibe, der sejlede gennem sundet.

- Man kunne egentlig skrotte hele ejendomsvurderingscirkusset og gøre som Øresundstolden i gamle dage.

- En kaptajn skulle deklarere værdien af sin last og beskatte deraf. For at modvirke for lave egenvurderinger kunne kongen købe lasten til kaptajnens værdisætning. Selvjustits, skrev Steffen W. Frølund på det sociale medie X, der dengang hed Twitter.

Denne gang er forslaget tænkt omvendt, således at det altså bliver staten, der har serveretten, siger skatteordføreren.

Han vil fremlægge forslaget for de andre partier bag boligskatteforliget, når de mødes tirsdag.

SPØRGSMÅL: I er selv en del af forliget. Bærer I ikke en del af ansvaret for de problemer, der er opstået?

- Jo, altså vi er allesammen blevet meget overraskede over, at systemet skyder skævt. Nu synes vi, at vi skal skynde os at gøre et eller andet ved det, siger Steffen W. Frølund.

Foruden Liberal Alliance blev boligskatteforliget indgået af Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Radikale.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU