LA-leder brygger på at formulere den danske drøm for indvandrere

27. MAJ 2023 • 05:45ERHVERV/POLITIK

Med sin nye bog "Vejen til ansvar" blæser Alex Vanopslagh (LA) til langvarig borgerlig værdikamp.

I over to år har han forsøgt at finde svaret.

Men Liberal Alliances partiformand, Alex Vanopslagh, er stadig ikke lykkes med at formulere, hvad den danske drøm er.

- På et eller andet tidspunkt skal jeg holde den tale, hvor jeg kommer med det bud, siger Alex Vanopslagh.

Han udkommer 1. juni med sin bog "Vejen til ansvar".

En bog til borgerlige, forklarer den liberale partiformand, hvor budskabet kort fortalt er, at "vi skal genfinde den borgerlige sjæl, der ligger i den danske kultur, og troen på det personlige ansvar".

- Jeg har jo ofte talt, om at borgerlige har tabt den overordnede værdikamp i Danmark, og vi burde skrive nogle flere bøger. Og så må jeg hellere selv bidrage.

I bogen beskriver Alex Vanopslagh sit håb om, at "det med tiden vil lykkes at formulere "den danske drøm", og at noget vil kunne give indvandrere lyst til at identificere sig som danske".

En pointe, som en socialdemokratisk debattør har inspireret ham til. Og et ønske, som "fylder meget i hovedet".

- Der er en stor gruppe af ikkevestlige efterkommere i det her land, som i det store hele gerne vil Danmark. Forstået på den måde, at de nyder den danske frihed, gerne vil arbejde, gerne vil opføre sig ordentligt.

- Men de er lidt fanget mellem, at der er en dansk kultur på den ene side, og så har de nogle mellemøstlige rødder både religiøst og på andre måder.

- Kan vi finde frem til den danske drøm så at sige, som man godt kan leve op til uden at spise frikadeller og se "Matador" hver aften, så tror jeg, vi virkelig ville kunne styrke integrationen, og det burde jo være målet, siger Alex Vanopslagh og påpeger igen, at han "ikke har løsningen på det".

Men drømmen skal i princippet være formuleret til alle danskere, lyder det.

Når Alex Vanopslagh i bogen mener, at borgerlige partier har tabt værdikampen i Danmark, bruger han eksempelvis Anders Fogh Rasmussens (V) mange år som statsminister som et billede på det.

- Han forsømte værdikampen, og derfor var Danmark et mindre liberalt land efter hans årti ved magten. Til gengæld var det offentlig forbrug, overvågning af borgerne og bureaukratiet vokset gevaldigt.

- Socialdemokratiet havde ikke vundet magten, men de havde vundet værdikampen, lyder det i bogen.

Alex Vanopslagh medgiver, at det handler om "the long game" i en værdikamp.

- Men belønningen er stor, hvis man vinder en værdikamp.

Han nævner velfærd som et område, hvor en sådan kamp skal tages.

- Vi skal overbevise folk om, at hvis vi virkelig vil have bedre velfærd i fremtiden, så skal vi nok tage et opgør med offentlige særinteresser.

Videre nævner Alex Vanopslagh en værdi som "stolthed ved at klare sig selv".

Men hvorfor har borgerlige partier haltet bagefter i værdikampe?

- Helt overordnet vil jeg mene, at vi som borgerlige partier - også i Liberal Alliance gennem årene - har haft en tendens til at begrunde vores politik med sådan et teknokratsprog, hvor det bliver meget, at nu skal vi gøre sådan her, for så giver det x og y i dynamiske effekter og øget arbejdsudbud.

- Det er ikke, fordi de ting er irrelevante, men jeg tror ikke, at det er det, der inspirerer folk og motiverer til at stemme borgerligt, siger Alex Vanopslagh.

Han mener, at Mette Frederiksen har vundet de sidste to valg på "at give folk en følelse af, at det handler om tryghed", og at "venstrefløjen i mange år har været gode til at tale om værdier som solidaritet, lighed og fællesskaber".

- Jeg synes, at vi har masser af smukke værdier bag vores politik i den borgerlige lejr, men vi har måske ikke altid været gode nok til at fortælle dem. Og det mener jeg, at vi skal, og jeg forsøger at gøre det i bogen.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU