Klimaminister vil genoprette tillid efter tilbageholdte oplysninger
Folketinget er blevet tilbageholdt oplysninger, hvilket beklages af minister, som nu vil genoprette tilliden.
Tre timer sad klimaminister Lars Aagaard (M) onsdag i den varme stol, da han under et samråd skulle svare på, hvorfor Folketinget ikke var blevet orienteret om en forsinkelse af udbygningen af elnettet.Undervejs måtte han åbne sin madpakke, så han kunne opretholde energien under de mange spørgsmål fra oppositionen, hvoraf flere mente, at ministeren ikke svarede fyldestgørende.
Spørgsmålet er derfor, hvordan samarbejdet mellem ministeren og ordførerne bliver efterfølgende. Han håber, at han kan genoprette tilliden, og han ser samrådet som et skridt på vejen.
- Det skal vi tage læring af. Jeg tager det dybt alvorligt og vil gøre mit for, at der er en god tillid mellem mig og Folketingets partier, siger Lars Aagaard efter samrådet til journalister.
Samrådet var længe ventet, fordi det kunne have indflydelse på hans ministerpost.
Flere oppositionspolitikere er stærkt utilfredse med, at ministeren i deres optik har tilbageholdt en vigtig viden om det forsinkede elnet forud for politiske forhandlinger om det emne i 2024.
Men på forhånd var en del af spændingen taget af, da tre nordatlantiske mandater og løsgænger Jon Stephensen tirsdag over for Ritzau afviste at afsætte ministeren på baggrund af sagen.
Det har vakt opsigt og kritik, da de nordatlantiske mandater har tradition for ikke at blande sig i dansk indenrigspolitik, selv om det før er sket i højspændte sager.
Ministeren er derfor afhængig af hjælpen fra et grønlandsk og to færøske mandater for at fortsætte på posten. Men det forholder han sig ikke til direkte.
- Jeg har fokus på at sørge for, at Danmark har en sikker energiforsyning. Europa står et virkelig kritisk sted. Vi har et EU-formandskab foran os.
- I forbindelse med EU-formandskabet skal jeg være med til at varetage forhandlingerne på de kommende klimatopmøder. Vi har så mange vigtige dagsordener foran os, og det er det, der er mit fokus, siger han.
Ministeren har beklaget og undskyldt, at Folketinget ikke er blevet orienteret om forsinkelserne i udbygningen af elnettet.
- Jeg er ikke sådan en, der ikke kan tage kritik til mig, jeg tager det alvorligt, ingen er mere ked af, at der ikke sker det, der skal ske i et forhandlingsforløb. Det har jeg beklaget og undskyldt, det tager jeg læring af, siger Lars Aagaard.
Lars Aagaard blev under samrådet kritiseret for ikke at give gode svar på ordførernes spørgsmål til sagen.
- Jeg er helt med på, at folk kan synes, at det ikke er en god forklaring, men jeg har givet en ærlig forklaring, siger han.
Der bliver desuden spurgt til, om han mener, at ordførerne har haft andre motiver for at føre ministerstormen.
- Det skal du spørge partierne om, siger han.
Sagen er dog ikke endegyldigt slut, da Rigsrevisionen er gået i gang med at undersøge Energinets udbygning af elnettet. Det ventes offentliggjort i første kvartal af 2026.
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har i en redegørelse for forløbet konkluderet, at forsinkelserne ikke kommer til at påvirke klimamålet mærkbart.
Det handler om, at Danmark i 2030 skal have reduceret udledningen af drivhusgasser med 70 procent set i forhold til niveauet i 1990.
/ritzau/