K skrotter EU-profil efter undersøgelse om dårligt arbejdsmiljø

30. MAJ 2023 • 11:16ERHVERV/POLITIK

Pernille Weiss fik over 80.000 personlige stemmer ved EU-valget i 2019, men droppes til næste valg.

Europaparlamentarikeren Pernille Weiss (K) har ikke været en god chef for sine ansatte i Bruxelles.

Det konkluderer en intern undersøgelse, som De Konservative selv har lavet. Og derfor har et enstemmigt forretningsudvalg i partiet besluttet, at hun ikke skal genopstille ved EU-valget i 2024.

Det oplyser partiet i en pressemeddelelse.

En række tidligere ansatte under Weiss har medvirket i undersøgelsen og beskrevet episoder om "mobning, ydmygelser og trusler", skriver partiet. Det oplyses desuden, at alle interview med de tidligere ansatte er foregået separat, men at konklusionen er den samme.

Ifølge partiet har arbejdsmiljøet ført til sygemeldinger grundet stress og opsigelser på Weiss' kontor. Og det er ikke godt nok, mener De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

- Der er bred enighed om, at vi ikke genopstiller Pernille Weiss til næste Europa-Parlamentsvalg. Beslutningen er truffet alene på baggrund af hendes opførsel overfor hendes tidligere medarbejdere i Bruxelles, siger Pape i pressemeddelelsen.

Weiss blev valgt til EU-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti ved valget i 2019. Her fik hun 80.140 personlige stemmer. Hun sidder på De Konservatives ene mandat i Bruxelles.

Til Ekstra Bladet udtaler Weiss i en mail, at hun er ked af kritikken og situationen:

- Der skal dog ikke herske tvivl om, at jeg er meget ked af de oplevelser, som de tidligere medarbejdere giver udtryk for, at de har oplevet. Som leder, siden jeg var 25 år, har jeg altid gjort mig umage med at sikre trivsel og udvikling for den enkelte og for alle, skriver Weiss i mailen.

Arbejdsmiljøet har ifølge Weiss været udfordret af coronarestriktioner og af "et helt nyt og uerfarent team". Men nu er der styr på problemerne, mener Weiss selv. Ritzau arbejder på at få en kommentar fra Weiss.

De Konservative ekskluderer ikke Weiss trods sagerne. Weiss kan blive siddende i EU-Parlamentet frem til næste valg. Enten som en del af De Konservative eller som løsgænger.

Hun kan som en tredje mulighed vælge at give sit mandat videre til sin suppleant. Det er Kuzma Pavlov Jensen, som fik 3329 personlige stemmer ved valget i 2019.

Næste valg til EU-Parlamentet finder sted 6.-9. juni 2024. Den præcise dato for valget i Danmark kendes ikke endnu.

De Konservative gav Weiss besked tirsdag. Beslutningen betyder, at partiet skal finde en ny spidskandidat til næste års valg. Spidskandidaten vælges på partiets landsråd i september.

Partiet meddeler allerede nu, at ingen af de nuværende folketingsmedlemmer, som der er ti af, stiller op.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU