K kritiserer at indsats mod opioider blev varslet for 1000 dage siden

28. OKT 2024 • 08:44ERHVERV/POLITIK

Regeringen præsenterer mandag et udspil mod opioider, som har været for længe undervejs ifølge Konservative.

Problemet med opioider har været kendt i årevis. Derfor kritiserer De Konservative nu regeringen for at nøle med at præsentere tiltag til at dæmme op for det smertestillende og meget afhængighedsskabende stof.

I 2021 lød det fra den socialdemokratiske regering, at den ville undersøge, "om der er behov for at justere strafniveauet". Siden er et udspil blevet udskudt flere gange, men præsenteres mandag eftermiddag.

- Det er rigtig glædeligt, at regeringen nu endelig præsenterer et udspil. Men det er uansvarligt og meget uheldigt, at der skal gå mere end 1000 dage, når rigtig mange unge er blevet misbrugere i mellemtiden, siger formand Mona Juul (K).

Opioider er et smertestillende og meget afhængighedsskabende stof, hvor misbrug de senere år især har plaget USA og har medført tusinder af dødsfald.

Det er det mest dødelige rusmiddel på det illegale marked, og antallet af danske unge, der bruger det, stiger og stiger.

Det er hurtigt blevet meget udbredt, fordi det er billigt, nemt at fremstille ved køkkenvasken og kan transporteres og indtages nemt i pilleform.

Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at antallet af unge mellem 16 og 20 år, der blev indlagt med opioidforgiftning steg med 200 procent fra 2018 med 47 tilfælde til 2023 med 141 tilfælde.

Den konservative formand kæder regeringens "nølen" direkte sammen, at der er kommet flere misbrugere.

- Jeg har ikke bare en frygt, det står sort på hvidt i tallene. Antallet af unge, der er indlagt, er fordoblet fra 2018 til 2023. Det har været rigtig eksplosivt de senere år, det er det, misbrugscentrene melder om, siger Mona Juul.

Forud for præsentationen har regeringen varslet en række tiltag. Regeringen vil blandt andet tjekke spildevand for opioider, etablere et nyt kompetencecenter og gøre næsespray mod overdosis receptfri.

De Konservative er åbne over for alt og har tidligere præsenteret 11 forslag i indsatsen.

I 2018 blev den daværende konservative justitsminister, Søren Pape Poulsen, også spurgt ind til problemet. Dengang lød svaret, at "han ville se på det."

Dengang var problemet dog ikke så udbredt, lyder det fra Mona Juul.

- Han fik et enkelt spørgsmål. Dengang var det ikke udbredt, men det kommer meget hurtigt derefter. For den daværende regering i 2021 er det helt tydeligt, at opioider har fået godt tag i ungdommen, siger hun.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT