Industriens overenskomstforhandlinger starter i januar
Særligt diskussionen om lønmodtageres fleksibilitet kan komme til at fylde, mener arbejdsmarkedsforsker.
6. januar begynder overenskomstforhandlingerne på det private område mellem CO-industri og Dansk Industri.Industriens overenskomster bliver også kaldt for ”gennembrudsforliget”.
Det gør de, fordi der er en tradition for, at industrien, der er konkurrenceudsat fra det internationale marked, ”lægger linjen” for, hvad lønniveauet skal være på det danske arbejdsmarked.
Det fortæller Laust Høgedahl, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitetet.
- Det er så at sige den ramme, som de andre områder skal følge, når de går i gang med deres forhandlinger, siger han.
Ved forhandlingerne er de klassiske dynamikker ifølge Høgedahl, at arbejdsgiverne går efter at få den bedste og billigste arbejdskraft, mens lønmodtagerne gerne vil have mere i løn.
Men derudover er der en situation på arbejdsmarkedet, hvor der er stor mangel på arbejdskraft.
- Arbejdsgiverne vil gøre meget for at undgå at give indrømmelser, der kan gå ud over arbejdsudbuddet, siger arbejdsmarkedsforskeren.
Omvendt peger Høgedahl på, at der fra lønmodtagernes side på det seneste har været fokus på en såkaldt ”fritvalgskonto”, hvor man som lønmodtager kan indarbejde mere fleksibilitet i sit arbejdsliv.
Blandt andet ved selv at vælge mellem, om man vil have mere i løn, mere i pension eller måske holde mere fri.
Det er noget, der kan blive svært for arbejdsgiverne at lande på uden at betale mere, end de har lyst til, påpeger han.
- Men der er et krav fra mange fagforeninger om, at særlig de yngre lønmodtagere gerne vil have noget mere fleksibilitet i deres arbejdsliv, siger han og tilføjer:
- Den her diskussion om fleksibilitet på hver sin side af bordet, det tror jeg også kommer til at fylde meget.
Alligevel understreger han, at man forventer en noget mere ”rolig” overenskomst end sidste gang, hvor der både var en høj inflation og en afskaffelse af store bededag at tage hensyn til.
På lønmodtagersiden af forhandlingsbordet sidder CO-industris formand, Claus Jensen (formand for Dansk Metal), og CO-industris næstformand, Mads Andersen (formand for 3F Industri).
På arbejdsgiversiden er det Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, og viceadministrerende direktør Kim Graugaard.
/ritzau/