Hver femte af de nye ejendomsvurderinger rammer skævt

18. JUN 2024 • 14:19ERHVERV/POLITIK

Træfsikkerhed for 2020-ejendomsvurderinger ligger over 80 procent, viser en foreløbig analyse.

De endelige ejendomsvurderinger for 2020 har været længe undervejs og udskudt flere gange. Af dem, der er udsendt, rammer hver femte skævt.

Det viser en analyse fra Vurderingsstyrelsen, hvor det fremgår, at træfsikkerheden på de første 500.000 udsendte endelige 2020-vurderinger ligger på over 80 procent.

Det vil sige, at i fire ud af fem tilfælde rammer vurderingen inden for 20 procent af handelsprisen, og hver femte rammer forbi.

Styrelsens direktør, Anne Sofie Jensen, er godt tilfreds med resultatet, der giver et indblik i, hvor godt systemet fungerer.

- Det siger i hvert fald mig, at vi er godt på vej til at sende retvisende ejendomsvurderinger ud til landets boligejere. Det er jeg rigtig glad for, siger hun.

2020-vurderingen danner grundlag for beskatningen i årene 2021 til og med 2023. Boligskatten i de år er i første omgang blevet opkrævet på et midlertidigt grundlag.

Træfsikkerheden for den halve million vurderinger er blevet beregnet ud fra frie bolighandler fra 2014 til 2020. Her er blandt andet dødsboer og familiehandler frasorteret. I alt indgår der 64.730 unikke handler i analysen.

Vurderingsstyrelsen vurderer selv, at den høje træfsikkerhed formentlig har været medvirkende til, at relativt få boligejere har klaget over deres 2020-vurderinger.

Klageprocenten for den første halve million endelige vurderinger, der er sendt ud, ligger på 0,4 procent.

- Det er jo en indikator på, at de ejendomsvurderinger, vi sender ud, de har en rigtig fin kvalitet, og at det også er det, boligejerne derude oplever, siger Anne Sofie Jensen.

Træfsikkerheden på de 80 procent er vurderet ud fra de første 500.000 udsendte vurderinger for 2020, der primært omfatter de mindst komplekse parcel- og rækkehuse.

Det betyder, at den endelige træfsikkerhed kan ende med at se anderledes ud. Anne Sofie Jensen mener dog alligevel, at det giver god mening at lave en status for styrelsen nu.

- Det er en god måde for os at finde ud af, om de vurderinger, vi sender ud, har en god kvalitet, siger hun.

Hvordan den endelig træfsikkerhed lander, må man vente at se, lyder det fra direktøren.

- Det kan selvfølgelig flytte sig fremadrettet, og jeg tør ikke spå om, hvordan det endeligt lander, siger hun.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT