Hummelgaard vil sidestille kriminelle familier med bander
Ifølge Peter Hummelgaard (S) skal kriminelle familier også kunne blive straffet under bandeparagraffen.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) vil undersøge, om kriminelle familier kan sidestilles med bander. Det skriver Berlingske.Hvis det står til ministeren, skal den såkaldte bandeparagraf kunne blive taget i brug mod medlemmer af kriminelle familier.
- Det er blandt andet dét, jeg har bedt Justitsministeriets dygtige embedsfolk sammen med politiet overveje - hvordan vi kan bruge flest mulige af de værktøjer, som vi bruger mod rocker- og bandegrupperinger, mod de multikriminelle familier, siger han til avisen.
Bandeparagraffen er en bestemmelse i straffelovens paragraf 81a.
Med den kan bandemedlemmers straffe for en række specifikke forbrydelser forhøjes til det dobbelte.
Peter Hummelgaard forventer, at regeringen kan præsentere konkrete initiativer mod kriminelle familier i løbet af 2025.
Over for Berlingske siger han desuden, at han støtter et forslag fra SF om, at kriminelle familier skal omfattes af bandelovgivningen.
SF's forslag indebærer ligeledes, at man åbner for, at kriminelle familier skal sidestilles med bander. Det skal gøre, at myndigheder får de samme værktøjer over for kriminelle familier, som man i dag har over for bander.
Meldingen fra Peter Hummelgaard kommer efter, at Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i sidste måned kom med et forslag til en handleplan mod kriminelle familier.
Et af punkterne her var, at kriminelle familier skal sidestilles med bander.
Derudover mener borgmesteren også, at bandeparagraffen skal kunne blive taget i brug, når det handler om kriminelle familier.
I foråret 2024 opgjorde politiet, at der bor ti kriminelle familier på Fyn.
TV 2 Fyn har tidligere skrevet, at otte kriminelle familier, har kostet Odense Kommune 226,8 millioner kroner siden 2009. Det svarer i gennemsnit til 15,1 millioner kroner om året.
- Det er ikke bare et opgør mellem nogle kriminelle, men noget, der kan få fatale konsekvenser for resten af byen, har Peter Rahbæk Juel tidligere sagt til TV 2 Fyn.
Handleplanen fra Odenses borgmester har fået opbakning fra Anders Winnerskjold (S), der er borgmester i Aarhus.
I oktober 2024 viste en opgørelse, at medlemmer af de fire mest kriminelle familier i Aarhus tilsammen var sigtet og mistænkt 4902 gange i forbindelse med lovovertrædelser. Det har Århus Stiftstidende tidligere skrevet.
/ritzau/