Halvdelen af danskerne enig i behov for gennemtvungen tostatsløsning

8. OKT 2024 • 06:00ERHVERV/POLITIK

45 procent af de adspurgte i en måling er enig i, at verdenssamfundet skal gennemtvinge en tostatsløsning.

Krigen i Mellemøsten er blevet et så stort problem for hele verden, at verdenssamfundet må tvinge en tostatsløsning igennem mellem Israel og palæstinenserne.

Det er statsminister Mette Frederiksens (S) vurdering, og det bakker knap halvdelen af danskerne hende op i.

Det viser en ny måling, Voxmeter har foretaget for Ritzau.

Konkret adspurgt, om de 1000 respondenter er enige eller uenige i ovenstående udsagn, svarer 45 procent, at de er enige.

16,2 procent er uenige.

24,5 procent er hverken enige eller uenige.

14,3 procent ved det ikke.

Mette Frederiksen har for nylig markeret sig med udtalelser om, at hun ikke ser nogen ende på konflikten mellem Israel, Hamas og Hizbollah.

Den eneste løsning, der kan sikre en varig fred, er en tostatsløsning, hvor palæstinenserne får en selvstændig stat, lyder vurderingen fra statsministeren.

Derfor er det tid til, at verdenssamfundet tvinger den igennem.

- Det her er ikke kun et anliggende for Mellemøsten. Det er et anliggende for hele verden. Derfor må vi have tvunget en tostatsløsning igennem, sagde Mette Frederiksen i New York under FN’s Generalforsamling.

Målingens respondenter er mere kritisk indstillet over for en opfølgende melding, som Mette Frederiksen kom med tirsdag i sidste uge.

Her åbnede statsministeren i et interview med Ritzau for, at det kan rumme en militær aktion, hvis der skal tvinges en tostatsløsning igennem.

18,9 procent af de adspurgte siger ja til, at de mener, at det internationale samfund bør bruge militær kraft til at tvinge en tostatsløsning igennem.

51,1 procent svarer nej, mens 30 procent svarer, at de ikke ved det.

Mette Frederiksen har efterfølgende forsøgt at nuancere sine udtalelser og har trukket i land på udsagnet om en militær aktion.

I et skriftligt svar til Ritzau siger Mette Frederiksen, at det står klart, at Hamas ikke ønsker en tostatsløsning, og at det samme gør sig gældende for den siddende regering i Israel, der direkte modarbejder det.

- Derfor er der behov for at se på nye virkemidler. For der er intet, der tyder på, at en tostatsløsning kommer til at ske af sig selv.

- Det er ikke mig, der skal designe, hvordan der internationalt kan lægges et markant større pres, ligesom jeg ikke tror, der er en præcis skabelon. Jeg synes dog ikke, man skal afvise noget, siger hun.

Mette Frederiksen holder fast i, at hun aldrig har sagt, at hun har åbnet op for militær aktion, sådan som hun ellers tilkendegav tirsdag i sidste uge.

- Og lad mig understrege, at man ikke kan slutte ud af det, jeg har sagt, at vi skal gøre noget bestemt, for eksempel militært, eller at Danmark eller danske soldater skal spille en bestemt rolle.

- Jeg kommer ikke til at gå ind i alle mulige scenarier, lyder det altså fra Danmarks statsminister.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT