Forsvaret køber nye fælles droner efter uskønt forløb

8. FEB 2025 • 10:15ERHVERV/POLITIK

Efter et uskønt forløb med regnefejl og flere udbud køber Forsvaret nye droner, som skal afløse de aldrende.

Nye droner er på vej til Forsvaret, som i årevis har manglet en afløser for de aldrende droner, som Danmark i dag råder over. Indkøbet har været længe undervejs, og forløbet har været præget af regnefejl og udbud, som gik om.

De nye Jump-20-droner skal forbedre hærens mulighed for overvågning og at indhente efterretninger, og typen er blandt andet valgt, fordi den kan lette og lande lodret. Det fremgår af en pressemeddelelse.

- Vi skriver (fredag, red.) under på den første ordre af nye droner, men med denne aftale har vi sikret, at vi kan anskaffe yderligere droner, hvis behovet opstår.

- Vi er sikret, at de droner, vi anskaffer, også i fremtiden, er helt i front i forhold til den teknologiske udvikling, siger generalløjtnant Per Pugholm Olsen, chef for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI).

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvor mange droner der er tale om, hvad de koster, eller hvornår de er operative. Ritzau har forsøgt at kontakte FMI uden held.

Den politiske beslutning om at anskaffe nye droner til afløsning af Puma-dronerne fra 2012 blev taget helt tilbage i 2018.

Men forløbet med indkøbet har været præget af udbud, der er gået om flere gange, leverandørklager og større regnefejl begået FMI. Det har TV 2 tidligere beskrevet, ligesom tv-stationen også skrev, at der er tale om ni droner.

Sagen har været mørklagt, og det har ikke været muligt for hverken offentligheden eller politikere at få svar på, hvorfor dronerne ikke blev indkøbt.

Styrelsen ville have droner, der kunne lette lodret fra jorden og klare sig i arktiske temperaturer. De skulle også kunne anvendes af søværnet.

Dronerne vejer knap 100 kilo og er næsten tre meter lange med et vingefang på seks meter og er produceret af det amerikanske firma Aerovironment.

Imidlertid vandt konkurrenten Shield AI ved to tidligere udbud af de samme droner ordren med sin drone V-BAT.

Begge gange klagede konkurrenter dog over afgørelsen, og i et af tilfældene fandt et klagenævn ifølge TV 2 afgørende regnefejl fra FMI.

Shield AI mener også, at de har været udsat for fejl i sagen og har nu rejst sagen ved både Klagenævnet for Udbud og Retten i Glostrup.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) er ifølge Ritzaus oplysninger utilfreds med juristerne i FMI og vil have styrket styrelsen på den front. Han er utilfreds med, at for mange udbud går om i kølvandet på mange fejlslagne indkøb.

Det er politisk vedtaget at indkøbe to store arktiske droner, som først forventes operative omkring 2030.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT