Fødevareministeriet giver advarsel til tre embedsmænd i Minksagen

22. SEP 2022 • 12:44ERHVERV/POLITIK

Fødevareministeriet har tildelt en advarsel til Tejs Binderup, Paolo Drostby og Hanne Larsen i Minksagen.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har torsdag tildelt embedsmændene Tejs Binderup, Paolo Drostby og Hanne Larsen hver en advarsel for deres rolle i Minksagen.

Det meddeler ministeriet torsdag til Ritzau, som har søgt om aktindsigt i sagen.

En advarsel er den mildeste form for disciplinærstraf. Det var også, hvad eksempelvis departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen blev tildelt for sin rolle i Minksagen.

Kun rigspolitichef Thorkild Fogde og departementschefen i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, Henrik Studsgaard, er blevet hjemsendt. De venter på at få afgjort deres sag.

I alt ti embedsmænd blev vurderet af Minkkommissionen til at have begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed i Minksagen, at de kunne drages til ansvar af det offentlige.

Regeringen besluttede i november 2020 at aflive alle mink i Danmark på grund af mistanke om smitte med coronavirus, men der viste sig ikke at være lovmæssigt grundlag for at kræve alle mink aflivet.

Tejs Binderup var afdelingschef i Miljø- og Fødevareministeriet, hvor Paolo Drostby var kontorchef.

Tejs Binderup arbejder fortsat som afdelingschef, nu i Fødevareministeriet, hvor Paolo Drostby ligeledes stadig er kontorchef.

Hanne Larsen var veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, men hun arbejder i dag som statskonsulent på den danske ambassade i Jakarta i Indonesien.

I torsdagens afgørelser henviser Fødevareministeriet til Minkkommissionens konklusioner fra juni i år. Her lød det blandt andet:

- Tejs Binderup har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der foreligger grundlag for, at det offentlige søger ham draget til ansvar i anledning af hans medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse, Fødevarestyrelsens brev af 6. november 2020 til minkavlerne og miljø- og fødevareministerens presseudtalelse den 8. november 2020.

Der blev også om de to øvrige konkluderet, at de havde begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der var grundlag for, at det offentlige skulle søge dem draget til ansvar.

Hanne Larsen stod som afsender af Fødevarestyrelsens brev til minkavlerne 6. november 2020, hvor det fremgik, at alle mink skulle aflives.

Hanne Larsen vidste på det tidspunkt, at der ikke var lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet, og Fødevareministeriet kritiserer hende, fordi "du undlod at sikre, at Fødevarestyrelsens brev af samme dato til minkavlerne var udtryk for den gældende retstilstand".

Miljø- og Fødevareministeriet blev delt op i november 2020, lige efter at daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) havde trukket sig som følge af Minksagen.

Tidligere i år blev statsminister Mette Frederiksen (S) af et flertal i Folketinget tildelt en såkaldt næse. Det vil sige, at et flertal udtrykte kritik af hende.

Det skete efter offentliggørelsen af Minkkommissionens rapport, hvor regeringen fik hård kritik for forløbet om aflivningen af minkene.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU