Fire ud af ti vil sende danske kampfly til Ukraine hvis andre gør

1. MAR 2023 • 14:14ERHVERV/POLITIK

Danmark bør ikke gå forrest og tage initiativ til at donere kampfly til Ukraine, mener 60 procent i måling.

Ukraine og præsident Volodymyr Zelenskyj ser meget gerne, at vestlige våbendonationer til Ukraine begynder at indeholde kampfly også.

Og ifølge fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) kan det "være nødvendigt at se på et kampfly-bidrag" fra dansk side til Ukraine "på et tidspunkt".

I en ny måling foretaget for analyseinstituttet Voxmeter for Ritzau er der dog ikke et flertal blandt borgerne i Danmark for, at danske kampfly skal doneres til Ukraine.

41 procent af de adspurgte svarer ja til, at hvis andre lande begynder at donere kampfly til Ukraine, så bør Danmark følge trop og donere kampfly også.

Modsat svarer 34 procent nej, mens 25 procent svarer "ved ikke".

På et spørgsmål om, hvorvidt Danmark "bør gå forrest og donere kampfly til Ukraine, selv om andre lande ikke har truffet den beslutning endnu", er opbakningen endnu mindre.

18 procent svarer ja, mens 60 procent er imod, at Danmark går forrest.

Målingen er foretaget fra 24. februar til 1. marts med svar fra 1013 nationalt repræsentative respondenter.

Så sent som 25. februar afviste USA's præsident, Joe Biden, at sende kampfly til Ukraine "lige nu".

Ligesom USA har hverken Canada eller Storbritannien planer om at sende kampfly til Ukraine nu. Det samme gælder EU's 27 medlemslande.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) tror, at Vesten på et tidspunkt kommer til at levere kampfly til Ukraines forsvar.

- Hvis du spørger mig som udenrigsminister, om den frie verden kommer til at levere fly til Ukraine, så tror jeg bestemt, at det ligger inden for det forventelige udgangspunkt, at det sker i den kommende tid, sagde Lars Løkke Rasmussen 18. februar til Berlingske under en sikkerhedskonference i München i Tyskland.

Danmark råder over 43 F-16-kampfly, hvoraf 30 stadig var en aktiv del af tjenesten i november 2022.

F-16-flyene er dog ved at blive udfaset, da Danmark har købt 27 nye F-35-kampfly til over 16 milliarder kroner.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU