Fagforeninger: Politisk fejlskud at tillade lydovervågning i butikker

23. JAN 2025 • 14:36ERHVERV/POLITIK

Både HK Handel og IDA vender sig mod netop vedtaget lovgivning, der tillader butikker at lydovervåge.

Det er en meget stor ommer, at Folketinget torsdag har vedtaget et lovforslag, der gør det muligt for butikker at indføre lydovervågning.

Det mener fagforeningerne HK Handel og IDA.

- Det er et politisk fejlskud, fordi det slet ikke tager højde for, hvor ubehagelig og indgribende lydovervågning er for de ansatte, der arbejder i landets butikker, siger Mette Høgh, formand i HK Handel, i en pressemeddelelse.

- Det vil fremover blive meget lettere for arbejdsgiverne at optage og gemme de ansattes samtaler med hinanden, og derfor er de nu i stor risiko for at få krænket deres privatliv. Lydovervågning er derfor set med mine øjne et helt uproportioneret værktøj at gribe til, siger hun.

HK Handel, der er landets største fagforening for butiksansatte, mener, at der mangler evidens for, at lydovervågning forebygger tyverier.

Fagforeningen forstår ikke, hvorfor det ikke er nok at bruge kameraovervågning uden lyd, sådan som det er praksis nu.

Det formilder ikke fagforeningen, at justitsminister Peter Hummelgaard har sagt, at brugen af lydovervågning fortsat skal følge databeskyttelsesforordningen.

Den siger blandt andet, at man ikke må anvende en lydoptagelse, hvis man kan gøre brug af andre og mindre indgribende foranstaltninger.

Også i fagforeningen IDA, der blandt andet repræsenterer ingeniører og it-professionelle, er der utilfredshed med tiltaget. Det er en del af en lov, der blandt andet skal forebygge butikstyveri, som er et stort problem i landet.

- Konstant lydoptagelse er voldsomt indgribende for alle parter. Hensynet til de ansattes arbejdsforhold bør vægte højere end ønsket om at indføre skjulte optagelser af samtaler med kunderne, siger Malene Matthison-Hansen, der er formand for Ansattes Råd i IDA, i en pressemeddelelse.

- Problemet bør kunne løses ved, at medarbejderne kan trykke på en optageknap, hvis der er optræk til en ubehagelig situation med en kunde, siger hun.

Loven træder i kraft 1. februar.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT