Færøsk erfaring: Grønland får mere selvstændighed uden flammetaler
Sjúrður Skaale har stået i selvstændighedskamp som Grønland, hvor nationaldrømme blev knust af virkeligheden.
Grønland kan få langt mere selvstændighed som en del af Rigsfællesskabet ved at lægge den hårde, nationalromantiske retorik til side og fokusere på små, samarbejdende skridt.Det er den erfaring, det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale har gjort sig, 25 år efter at han selv som embedsmand i en færøsk delegation forhandlede med den danske regering om selvstændighed.
- Det har været gavnligt, at man lagde den meget flammende retorik til side og gav sig i kast med at bygge huset sten efter sten. Det har ført os længere, siger han nu.
Sjúrður Skaale understreger, at det ikke tilkommer ham at sige, hvad grønlænderne skal gøre.
Men færingens erfaringer er relevante i dag, hvor debatten om Grønlands selvstændighed er blusset kraftigt op.
I 2000 stod han og Færøerne i en lignende situation, hvor Rigsfællesskabet var tæt på opløsning.
Den færøske befolkning var så utilfreds med den danske håndtering af en økonomisk krise på Færøerne, at selvstændighedsbevægelsen fik et massivt momentum.
Det gik så vidt, at den færøske delegation sad i realitetsforhandlinger i Statsministeriet over for den socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen.
Blandt de færøske embedsfolk var Sjúrður Skaale, der i dag er folketingsmedlem for det færøske parti Javnaðarflokkurin.
Han beskriver Færøernes tilgang som ”uendeligt naiv”.
- Det var et chok, at man kom fra de store taler om national identitet, historiske forhold og ideologiske drømme om fremtiden ind til forhandlingsbordet i Egetræsværelset i Statsministeriet, og så er det bare de hårde fakta, der styrer det, siger han.
Færingerne ville have, at det danske økonomiske tilskud til øgruppen skulle udfases over 15 år.
Poul Nyrup Rasmussen stod fast på at trappe støtten ud på fire år.
Det ville gå hårdt ud over det løfte, den færøske regering havde givet befolkningen om, at man kunne opnå selvstændighed uden en lavere levestandard.
- Det var et reality check, der var meget massivt, siger Sjúrður Skaale.
Han mener, at det kan være gavnligt for grønlænderne at se på erfaringerne fra 25 år siden.
Færøerne har i hans optik opnået langt mere selvstændighed som en del af Rigsfællesskabet ved at være samarbejdende frem for konfrontatoriske.
Sjúrður Skaale peger på, at man skridt for skridt har hjemtaget områder som alt fra ankestyrelser til fyrtårne. Senest er Danmark begyndt at arbejde hen mod, at Færøerne kan få egen delegation til den internationale handelsorganisation WTO.
/ritzau/