Enigt Folketing baner vej for at stille Messerschmidt for domstol

22. NOV 2022 • 13:54ERHVERV/POLITIK

Med en afstemning i Folketinget er Morten Messerschmidts immunitet ophævet, og retssag mod ham kan begynde.

Et enigt Folketing har tirsdag stemt for at ophæve DF-formand Morten Messerschmidts parlamentariske immunitet, så sagen om misbrug af EU-midler og dokumentfalsk kan komme for retten.

104 stemte for, mens ingen stemte imod.

Den såkaldte Meld- og Feld-sag har spøgt i flere år. I august sidste år blev Morten Messerschmidt idømt seks måneders betinget fængsel.

Men sagen skal nu gå om, fordi Morten Messerschmidt klagede over en af sagens dommere.

Messerschmidt mente, at dommeren var inhabil, fordi han var kommet med kritiske tilkendegivelser på Facebook om Dansk Folkeparti og Messerschmidt. Landsretten gav Messerschmidt medhold.

Derfor skal sagen nu begynde forfra. Og fordi der i mellemtiden har været et folketingsvalg, har Folketinget været nødt til at stemme om hans parlamentariske immunitet igen.

I sagen er DF-formanden anklaget for dokumentfalsk og svindel med EU-midler til en EU-konference i forbindelse med Dansk Folkepartis sommergruppemøde i 2015.

Det centrale i sagen er, om der faktisk blev holdt en konference om EU, eller om pengene gik til at afholde sommergruppemødet.

Inden afstemningen gik Peter Kofod, Dansk Folkepartis gruppeformand, på talerstolen i Folketingssalen og opfordrede folketingsmedlemmer til at stemme for at ophæve immuniteten, så sagen kan blive afsluttet.

- Hvad skete der på Dansk Folkepartis sommergruppemøde i 2015? Det spørgsmål kan vi forhåbentlig meget snart få besvaret.

- Der er næppe mange, der glæder sig så meget til det som os i Dansk Folkeparti, sagde han fra talerstolen.

Med dagens afstemning er Dansk Folkepartis formand altså ikke længere beskyttet at Grundlovens paragraf 57.

Den siger, at Folketinget skal sige god for, at der kan blive ført en straffesag mod et af Folketingets medlemmer.

Morten Messerschmidt kalder det efter afstemningen en skandale, at sagen ikke er blevet afviklet hurtigere.

- Jeg synes, det er skandaløst, at man skal gå i otte år med en sag, der handler om 100.000 kroner, der aldrig har været på min konto, siger han.

- At det danske retssystem - og i øvrigt det europæiske - ikke er i stand til at afvikle sådan en sag hurtigere, synes jeg, er den store skandale her.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU