Engell: En SV-regering er nu væsentlig mere sandsynlig

5. DEC 2022 • 16:36ERHVERV/POLITIK

Venstres formand siger i interview, at S og V nærmer sig hinanden, og at de måske ender sammen i en regering.

Hvis det ender med, at regeringsforhandlingerne mellem Socialdemokratiet og Venstre bryder sammen, og at de to partier ikke går i regeringen sammen, vil det overraske politisk kommentator Hans Engell.

Det siger han, efter at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, i et interview med TV2 News har talt om de igangværende regeringsforhandlinger.

Her betonede Venstre-formanden, at Socialdemokratiet og Venstre nærmer sig hinanden, og at de to partier "måske" går i regering sammen.

- Et regeringssamarbejde mellem S og V virker væsentligt mere sandsynligt end for bare otte dage siden, siger politisk kommentator Hans Engell efter interviewet.

- Han (Ellemann-Jensen, red.) understregede, at de var ved at finde tonen, og at tilliden var ved at vokse. Hans grundtone var positiv, og hvis han melder tilbage om en uge, at samarbejdet ikke bliver til noget, så vil det være lidt overraskende.

Jakob Ellemann-Jensen har siden minksagen talt om sin manglende tillid til nu fungerende statsminister Mette Frederiksen (S).

Han har også under valgkampen pure afvist, at Venstre kan gå med i regering med Socialdemokratiet.

Jakob Ellemann-Jensen erkender, at der vil være tale om et "løftebrud", hvis han alligevel går med i regering.

Han forklarer dog, at situationen er en anden efter valget, hvor det står klart, at de blå partier langtfra har flertal.

Han siger - som han også har sagt før - at Mette Frederiksen uanset hvad bliver statsminister, og at Venstre bør få det bedste ud af sine mandater.

Hans Engell mener, at Jakob Ellemann-Jensen i interviewet fik forklaret sig godt.

- Han fik jo sagt det, der er sandheden om politik. At man godt kan gå til valg med hårde meldinger, men hvis vælgerne vil noget andet, er politikerne nødt til at spille bolden derfra, hvor den ligger, siger Hans Engell.

- Men det ændrer jo ikke på, at hvis han går i regering som eneste borgerlige parti, så vil han blive udsat for en ildstorm fra de andre borgerlige partier.

Lørdag forlod De Konservative ud af regeringsforhandlingerne, og LA-leder, Alex Vanopslagh, skrev på Facebook, at han har "lidt svært ved at se, hvorfor man som borgerligt parti skal gå med i en socialdemokratisk regering".

Efter Venstre-formandens interview vurderer Hans Engell, at det er sandsynligt, at der sidste på ugen eller i næste uge er en ny regering på plads.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU