Ellemann efter forhandlinger: For tidligt at spå om SV-samarbejde

23. NOV 2022 • 18:09ERHVERV/POLITIK

Venstre går efter indflydelse, og derfor afsøger partiet mulighed for regeringssamarbejde, siger Ellemann.

Forhandlingerne skrider fremad. Men det er endnu for tidligt at sige, om Venstre og Socialdemokratiet kommer til at indgå i en regering sammen.

Det siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, onsdag aften, efter at han i knap tre timer har været til regeringsforhandlinger hos fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) i Statsministeriet.

Han bliver spurgt, om han er fortrøstningsfuld i forhold til, om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet bliver en realitet.

- Det ved jeg ikke, om det gør, svarer Jakob Ellemann-Jensen.

- Vi går konstruktivt til denne opgave. Uanset hvordan det ender, har vi et ønske om at have en så ansvarlig retning for dansk økonomi og for danske reformer som overhovedet muligt.

- Jo mere af Venstres politik, der gennemsyrer den politik, der bliver ført, desto mere ansvarlig er den. Det er i vores interesse, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen har i den seneste tid gjort meget ud af, at hans tillid til Mette Frederiksen skal genskabes.

Venstre-formanden sagde under Minksagen, at han ikke "stoler" på Mette Frederiksen.

Spørgsmålet er, om tilliden er ved at blive genskabt nu.

- Det er en kontinuerlig proces, og den er vigtig, siger han.

- Man skal have tillid til hinanden i politik. Og uanset om det her kommer til at føre til et regeringssamarbejde, eller det ikke gør, og det er alt for tidligt at sige noget om, så er det vigtigt, at Socialdemokratiets formand og Venstres formand har tillid til hinanden.

- For det er nu en gang nødvendigt, at man stoler på det, man siger til hinanden, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Venstre ønsker blandt andet at få Socialdemokratiet bundet til at arbejde for reformer på arbejdsudbud og på skat, herunder at justere grænsen for, hvornår borgere skal betale topskat.

- Det er det, vi gerne vil teste. Er der den reformvilje, som skal til, hvis vi skal fremtidssikre vores samfund, spørger V-formanden.

Venstre gik 20 mandater tilbage ved folketingsvalget 1. november og har nu 23 mandater som Folketingets næststørste parti.

Socialdemokratiet blev det største parti ved valget med 50 mandater.

Tidligere onsdag meddelte Mette Frederiksen, at en række partier er blevet sorteret fra efter de indledende sonderinger, der har varet i knap tre uger siden valget.

Enhedslisten og Alternativet er sorteret fra blandt Socialdemokratiets egne støttepartier, og Nye Borgerlige er ligeledes ude.

Det samme er Danmarksdemokraterne, men partiet valgte allerede tidligt under sonderingerne at stå udenfor.

Dermed forhandler Socialdemokratiet nu med Venstre, Moderaterne, SF, Liberal Alliance, De Konservative, De Radikale og Dansk Folkeparti.

Torsdag skal De Konservative og Moderaterne til regeringsforhandlinger på Marienborg, som er statsministerens embedsbolig.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU