Eksperter vil have regering til at sætte fart i grønne brændstoffer

26. MAR 2025 • 12:00ERHVERV/POLITIK

Der går mange år, før handelsflåden bliver drevet af grønt brændstof, selv om ambitionen er klimaneutralitet.

Søfart er en vigtig dansk styrkeposition, men selv om Danmark står godt, risikerer vi at sakke bagud i produktionen af grønne brændstoffer, hvis der ikke gøres noget.

Derfor kommer et vækstteam anført af tidligere bestyrelsesformand i Mærsk Jim Hagemann Snabe onsdag med en række anbefalinger til, hvordan det kan lykkes. Og han er håbefuld på Danmarks vegne.

- Udgangspunktet er spændende, fordi vi er sindssygt dygtige i forvejen. Vi er både dygtige til det maritime og dygtige til den grønne energi. Hvis vi kan koble de to og målrette nogle af investeringerne, tror jeg faktisk, at vi kan vise verden, hvordan man gør, siger han.

De økonomiske investeringer skal målrettes i den rigtige retning, foreslår Vækstteamet, som også opfordrer til at etablere strategiske partnerskaber om produktion af grønne brændstoffer.

Det skal i endnu højere grad end hidtil ske gennem partnerskaber med lande i Nordafrika, som har adgang til billig solenergi.

Netop energi er afgørende i forhold til skabe grønne brændsler, da det er meget ressourcekrævende at producere hydrogen. Skibsfartens efterspørgsel efter grønne brændstoffer vil stige markant frem mod 2050, hvor der er mål om klimaneutralitet.

En stribe europæiske energiselskaber, herunder danske Ørsted, har de seneste år været stærkt udfordret i deres grønne brændselsprojekter.

Mærsk sænkede for nylig ambitionerne, fordi det har været langt sværere for transportkæmpen at få fat i de grønne brændstoffer end først antaget.

Kampen foregår i høj grad i EU-regi, hvor regeringer og virksomheder oplever bøvl og bureaukrati. Udfordringen er, at andre lande - særligt Kina - står til at blive førende inden for produktionen af grønne brændstoffer, selv om Danmark står godt.

Men danske virksomheder bruger for mange ressourcer på at søge og på bureaukrati i EU-regi, og det afholder virksomheder fra at søge ifølge erhvervsminister Morten Bødskov (S).

- I EU skal vi sørge for, at danske rederier og danske maritime virksomheders adgang til at få støtte til grøn omstilling bliver langt mere effektiv og langt nemmere. Der er alt for meget bureaukrati og bøvl, som står i vejen, siger han.

I Danmark er udfordringen for regeringen at sikre, at EU's statsstøtte gives til teknologier, som kan være med til at udvikle grønne brændsler ifølge ministeren.

- Det er meget vigtigt, at vi især på europæisk plan kæmper nu. Hvis vi ikke får gjort det lettere, og de kan se, at det bliver lettere eventuelt med støtte fra EU, så er der muligheder for dem for at placere investeringer andre steder, siger Bødskov.

Vækstteamet anbefaler desuden, at innovation og teknologiudvikling skal fremmes gennem digitale løsninger, så maritime virksomheder i højere grad kan konkurrere internationalt.

Desuden skal den internationale regulering af skibsfarten påvirkes, så den understøtter grønne løsninger og sikrer lige konkurrencevilkår.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT