Eks-spionchef undrer sig efter overfald på statsminister

16. JUN 2024 • 05:00ERHVERV/POLITIK

Tidligere spionchef undrer sig over, at en mand kom tæt nok på til at kunne overfalde statsministeren.

Det er uvist, om det vil føre til ændringer i beskyttelsen af statsminister Mette Frederiksen (S), at hun for en uge siden blev overfaldet i København.

Hverken Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller regeringen ønsker at uddybe, hvilke konsekvenser det vil få, at det ifølge politiet lykkedes en 39-årig beruset polak at komme så tæt på statsministeren.

Tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen undrer sig over lukketheden og over, hvordan det kunne finde sted.

- Hvordan var det overhovedet muligt for den sigtede at komme så tæt på statsministeren? Hun er normalt beskyttet af særdeles veltrænede livvagter, som skal tænke det utænkelige 24 timer i døgnet, 365 dage om året.

- Med det kendskab jeg har til livvagterne, livvagternes duelighed og funktionsevne, er det et spørgsmål, jeg også har stillet mig selv, siger han.

Den sigtede har sagt, at han var "meget beruset", og at han ikke husker noget fra episoden. Han var så sløv, at han skulle hjælpes ud af en bil efter anholdelsen.

Bonnichsen understreger, at statsministeren selv har retten til at bestemme, hvor tæt på livvagterne skal være.

Han udtrykker medfølelse med statsministeren for det ubehagelige i situationen.

Mette Frederiksen kaldte det tidligere på ugen over for DR "meget intimiderende, at der er nogen, der går ind over den sidste fysiske grænse".

Hun har nedskaleret sit program ved Folkemødet på Bornholm og vil arbejde mere fra kontoret i den kommende tid. Ligesom hun vil overveje, hvordan hun fremover skal agere som statsminister i større forsamlinger.

Politiets Efterretningstjeneste har ingen kommentarer til livvagternes adfærd.

- Som udgangspunkt udtaler PET sig af sikkerhedshensyn ikke om, hvordan PET varetager konkrete sikkerhedsopgaver - det gælder også konkrete spørgsmål om tilrettelæggelsen af personbeskyttelse, skriver tjenesten.

Heller ikke Statsministeriet eller justitsminister Peter Hummelgaard (S) har kommentarer.

- Jeg vil lade PET svare for, hvad hændelsen giver anledning til oven på en evaluering. Det er ikke op til mig som justitsminister at skulle bedømme det, siger Hummelgaard.

Ifølge Hans Jørgen Bonnichsen kunne gerningsmanden lige så vel have haft en pistol eller en håndgranat på sig.

Bonnichsen mener, at det kalder på en "meget grundig evaluering" af hensyn til det fremtidige arbejde. En evaluering, som i hans øjne bør være offentlig.

- Der er læringspunkter, og det kræver, at man er ærlig i sin evaluering og reelt vil fortælle, hvad der er foregået fremfor at skjule det bag det sædvanlige skjold, som hedder rigets sikkerhed, siger eks-spionchefen.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU