Danske pensionskasser medunderskriver brev til Tesla-top i konflikt

11. DEC 2023 • 12:13ERHVERV/POLITIK

PensionDanmark og PFA har sammen med en række nordiske pensionsselskaber underskrevet brev til Tesla.

Pensionsselskaberne PensionDanmark og PFA er medunderskrivere på et brev til ledelsen i elbilgiganten Tesla, der er ejet af Elon Musk.

Det oplyser begge selskaber i skriftlige kommentarer.

Her fremgår det, at PFA og PensionDanmark sammen med en række andre nordiske pensionsselskaber opfordrer Tesla til at søge en konflikt om overenskomst løst.

Rasmus Bessing, der er chef for investering i PFA, siger i kommentaren, at det vil være bedst for alle parter og den grønne omstilling med en løsning på konflikten.

Brevet er endnu ikke offentliggjort. Derfor er det uvist, hvad der helt konkret står i det.

- PFA har valgt at være medunderskriver på et brev til ledelsen i Tesla, hvor vi gør opmærksom på, at der i Sverige og de øvrige nordiske lande er lang tradition for at indgå kollektive overenskomster på en stor del af arbejdsmarkedet, lyder det fra Rasmus Bessing i kommentaren tilsendt Ritzau.

Bæredygtighedschef Jan Kæraa Rasmussen fra PensionDanmark siger i et skriftligt svar, at brevet har til formål at få Tesla til at anerkende den nordiske arbejdsmarkedsmodel.

- Vi glæder os over den store tilslutning, vi oplever, og vi forventer at kunne offentliggøre den konkrete henvendelse i løbet af denne uge.

I Sverige har der siden slutningen af oktober været strejke mod Tesla. Det skyldes, at bilproducenten nægter at indgå overenskomst for sine ansatte i Sverige, der er repræsenteret af IF Metall.

Det har spredt sig som ringe i vandet og skabt konsekvenser for bilproducenten i flere lande og på flere parametre.

Senest herhjemme har PensionDanmark solgt dets beholdning af aktier i Tesla.

Også den danske fagforening 3F Transport har varslet sympatiaktioner til fordel for IF Metall inden for to uger.

Norges største fagforbund, Fellesforbundet, har også meldt sig under de kritiske faner og vil sætte gang i en boykot mod Tesla, hvis ikke producenten senest 20. december har indgået en overenskomstaftale i Sverige.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU