Dansk Industri: SAS har enorm betydning for Danmark

3. OKT 2023 • 22:23ERHVERV/POLITIK

Ifølge DI sikrer nyt konsortium SAS mod usaglig politisk indblanding på grund af statslig aktieminoritet.

Fra erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) lyder det onsdag aften, at det er "godt nyt", at SAS har truffet beslutning om at gå videre med et bud fra fire investorer.

Den nye ejerkreds vil tilsammen investere 12,9 milliarder svenske kroner i selskabet, der dermed undgår konkurs.

Investorerne er et konsortium mellem den danske stat, Air France-KLM, Castlelake og Lind Invest.

Karsten Lauritzen, der er branchedirektør i DI Transport, er meget optimistisk i forhold til SAS' fremtid, lyder det i en pressemeddelelse.

- Et nyt ejerskab, hvor staters ejerskab fylder mindre, vil sikre SAS mod unødvendig politisk indblanding. Det er lige præcis det, SAS har brug for på rejsen til at blive et levedygtigt flyselskab, siger han.

Karsten Lauritzen siger videre, at "politikere er gode til politik, men ikke gode til selskabsdrift". Det har SAS ifølge ham lidt under.

- Vi må huske, at det har enorm betydning for Danmark, at vi har et stort flyselskab, der bruger Københavns Lufthavn som international hub.

- Det betyder, at erhvervsfolk og ferierejsende kan komme direkte fra Danmark og ud i verden uden mellemlandinger, ligesom rejsende nemt kan komme hertil, siger Karsten Lauritzen.

Ifølge DI-direktøren har det betydning for både hoteller, restauranter og andre dele af turismesektoren.

Ritzau har tirsdag aften forsøgt at få en kommentar fra finansminister Nicolai Wammen (S), der ikke vil udtale sig om sagen.

Til gengæld har hans ministerium, Finansministeriet, sendt en skriftlig meddelelse:

- Finansministeriet har med tilfredshed noteret, at SAS har nået endnu en milepæl i sin egenkapitalproces og har truffet beslutning om at gå videre med buddet fra Air France-KLM, Castlelake og Lind Invest som investorer sammen med den danske stat.

Der blev i juni 2022 indgået en aftale om den danske stat ejerskabs i SAS.

Den danske stat kommer med investeringen til at eje 25,8 procent af aktierne i selskabet.

Den endelige gennemførelse af investeringen afhænger ifølge Finansministeriet af, at "en række godkendelser indhentes og betingelser opfyldes".

Desuden forudsætter det, at alle parter bidrager til SAS' omstillingsplan.

Danmarks Pilotforening og dennes formand, Henrik Thyregod, siger til TV 2, at man nu ser nogle investorer, der "ikke bare tænker på at rekapitalisere SAS", men også har visioner for selskabet.

- Det ser ud, som om der er en fremtid og noget, man kan tro på, siger han til mediet og kalder dagen i dag "den bedste dag i tre år".

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU