Danmark og Sverige blander sig i drøftelse i FN's Sikkerhedsråd

30. SEP 2022 • 12:04ERHVERV/POLITIK

Danmark og Sverige er ikke medlemmer af sikkerhedsrådet, men forsøger med et brev at påvirke det.

Danmark og Sverige er ikke til stede ved det møde, som senere fredag skal finde sted i FN's magtfulde sikkerhedsråd, hvor gaslækagerne i Østersøen ud for Bornholm skal drøftes.

De to nordiske lande forsøger derimod med et brev til sikkerhedsrådet at påvirke drøftelserne.

I en orientering til rådet beretter de to lande detaljeret om eksplosionerne, som har ført til i alt fire læk på gasrørsledningerne Nord Stream 1 og 2, der løber fra Rusland til Tyskland.

- Danmark og Sverige vil gerne give følgende oplysninger om eksplosionerne på Nord Stream 1 og 2, indledes brevet, som gennemgår hændelserne omkring lækagerne.

I brevet skriver Danmark og Sverige blandt andet, at seismologer registrerede eksplosioner natten til mandag og tirsdag morgen.

Eksplosionerne blev målt til henholdsvis 2,3 og 2,1 på Richter Skalaen, hvilket formentligt svarer til sprængstoffer på "flere hundrede kilo", står der i brevet.

De to lande bemærker, at alle informationerne i brevet i forvejen er kendt af offentligheden.

Efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn slår udenrigsminister Jeppe Kofod (S) flere gange fast, at brevet handler om at lægge "fakta på bordet" om lækagerne.

Danmark og Sverige, som ikke er medlemmer af sikkerhedsrådet, kunne godt have ansøgt om at få lov at deltage i mødet. Men det har landene valgt ikke at gøre.

Jeppe Kofod ønsker ikke at uddybe, hvorfor der ikke er blevet ansøgt om deltagelse. Han henviser til, at det "også er et internationalt anliggende".

Det er Rusland, som har indkaldt til mødet i FN's Sikkerhedsråd. Rusland er et af de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd.

Desuden har det russiske gasselskab Gazprom aktiemajoriteten i selskaberne bag Nord Stream 1 og 2.

Jeppe Kofod fortæller, at han ikke været i dialog med russiske repræsentanter om lækagerne.

- Jeg har intet ønske eller interesse i at tale med eksempelvis den russiske udenrigsminister, siger han.

Han påpeger også, at Danmark gennem havretten har ret til efterforskning af de lækager, der er sket i Danmarks eksklusive økonomiske zone.

- Det er vigtigt for os, at det bliver overholdt til punkt og prikke.

FN's Sikkerhedsråd er blevet oprettet for at opretholde international fred og sikkerhed og for at forhindre krige.

De to gasledninger Nord Stream 1 og 2 er blevet bygget, så Gazprom kan fragte gas til Tyskland.

Krigen i Ukraine har dog stoppet alle leverancer. Næsten alle EU-lande ønsker at gøre sig uafhængig af energi fra Rusland efter den russiske invasion i Ukraine. Det gælder også Tyskland.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU