Danmark betaler læringsbygning for flygtninge i Rwanda
Danmark har finansieret bygning til flygtninge i Rwanda, som er ønskedestinationen for modtagecenter.
Danmark har finansieret en fællesbygning i Gashora-lejren i Rwanda, hvor flygtninge kan styrke deres kompetencer inden for blandt andet sprog og teknologi.Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.
Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) er disse dage med kolleger fra Folketinget i Rwanda på det, der betegnes som en studietur.
Netop Rwanda er landet, hvor regeringen, hvis den kan få andre EU-lande med på idéen, vil etablere et nyt modtagecenter.
Indtil videre er det ikke blevet til noget.
Gashora-lejren, hvor fællesbygningen nu er indviet, huser primært flygtninge fra Eritrea og Sudan.
De er indkvarteret som en del af den såkaldte Emergency Transit Mechanism med forkortelsen ETM, som evakuerer flygtninge ud af detentionscentre i Libyen og transporterer dem til Gashora-Lejren.
Danmark har støttet ETM med over 21 millioner kroner.
- Asylsystemet er brudt sammen, og der er behov for nye løsninger, der bekæmper menneskesmuglernes forretningsmodel og den irregulære migration, så migranter ikke skal ud på den farlige rejse mod Europa.
- ETM'en er et eksempel på, hvordan vi skaber et mere humant asylsystem, hvor flygtninge hjælpes lokalt og kommer til tredjelande på ordentlig og kontrolleret vis.
- Dette her er ét eksempel på, hvordan vi kan tage nogle af de første skridt til at realisere regeringens ambitioner om at skabe et nyt og mere holdbart asylsystem, udtaler Kaare Dybvad Bek i pressemeddelelsen.
Idéen om et modtagecenter for flygtninge i et tredjeland blev præsenteret helt tilbage i 2018 af Socialdemokratiet, som i 2019 fik regeringsmagten og havde som erklæret mål at få et danskdrevet et af slagsen bygget.
Efter SVM-regeringens tiltrædelse er ambitionen nu, at man vil have de andre EU-lande med på idéen, førend den realiseres.
/ritzau/